Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Çocuk Felci - Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi
www.arsivbelge.com
Çocuk Felci - Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Çocuk Felci - Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Çocuk Felci - Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi Hakkında Bilgi

Çocuk felci virüsün bulaşmasıyla sinir sisteminin olumsuz etkilenmesi ve bunun sonucunda da felç vakasının yaşanmasıdır. Hastalık su ve yiyeceklere lağım bulaşması, dışkı yoluyla, sineklerin ve böceklerin taşıması, salgın gibi etkenlerle bulaşabilir. Virüs ağızdan alınarak bulaşır.

çocuk felcine küçükler yakalanabileceği gibi büyükler de yakalanabilir. Hastalık mikrop kapıldıktan 7-21 gün içinde ortaya çıkar. Hastada ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kusma, yorgunluk, boyunda kasılma, ve sırt ağrıları vardır.

Hastalığın ilk günlerinde gerekli tedaviye başlanmazsa, özellikle kol ve bacaklarda felç görülür. Hastalığın başlangıcında hastayı diğer kimselerden ayırmak ve yatırmak gerekir.

çocuk felcinden korunmak için Salk aşısı veya Sabin aşısı yaptırmak gerekir. Bu aşının ilki çocuk 6 aylık olmadan önce, ikincisi ilk aşıdan 2 ay sonra, üçüncüsü, ikinci aşıdan 6 ay sonra yapılır. 5 ve 15 yaşlarında da tekrarlanır.

Çocuk felcine genelde ilkbahar ve sonbahar aylarında daha fazla rastlanır. Aşılamanın sık ve düzenli yapıldığı yerlerde daha az görülür. Aşılamanın yapılmadığı ve hijyen şartlarının kötü olduğu yerlerde görülmesi daha yaygındır. Aşılanan insanlar % 95 oranında hastalığa karşı koruma sağlarlar.

Ülkemizde çocuk felci aşıları bebeğin 2. 3. 4. ve 18. aylarında ve 4-6 yaş arasında yapılmaktadır.

Çocuk felcinin belirtileri nelerdir?

Çocukta ateş, yorgunluk, baş ağrısı, boğaz ağrısı, iştah kaybı, halsizlik, ishal, kusma, ensede ağrı ve sertlik görülür. Hastalık virüsü alındıktan sonra 1 – 2 hafta içinde felç olabilir. Felcin ilk belirtileri genelde bacaklar ve kollarda görülür. Kaslar oldukça duyarlı hale gelmiştir ve ağrılıdır. Felcin başlangıç zamanlarından itibaren etkilenen kaslar zayıflamaya ve erimeye başlar. İleri vakalarda hasta konuşmakta zorluk çeker, öksüremez ve yutmada problem yaşar.

Çocuk felcinin tedavisi nasıl olur?

Çocuk felcinin ilk belirtileri görüldüğü zaman çocuğun iyice dinlendirilmesi gerekir. Çünkü çocuk felci sürekli hareket eden, aktif olan kaslarda oldukça yayılır. Tedaviye hemen başlanmalıdır. Ağrıyı gidermek için ağrı kesici ve ateş düşürmek için ateş düşürücü verilir.

Hastalığın tedavisinde fizyoterapi yöntemiyle kaslar yavaş yavaş çalıştırılır. Kimi hastalarda solunum güçlükleri de devam etmektedir. Genelde çocuk felci geçiren çocukların büyük bir bölümü iyileşir.

Hastalığın oluşmasını engellemek için çocuğun aşılanması gerekir. Aşılamaların zamanında yapılması oldukça önemlidir. Ayrıca hijyen şartlarına da önem verilmelidir.

Çocuk felci hastalığına karşı aşı ilk kez 1955 yılında geliştirilmiştir. Çocuk felci hastalığına karşı iki tip aşı vardır. Biri inaktif aşı olup enjeksiyon yolu ile uygulanır. Diğer aşı ise zayıflatılmış virüs aşısı olup ağızdan damla şeklinde uygulanmaktadır. Çocuk felci aşılarının her ikisi de çok güvenli ve etkili dir. Ülkemizde 1963 yılından bu yana uygulanmaktadır. Çocuk Felci Aşı Günleri’nde uygulama ağızdan çocuk felci aşısı ile yapılacaktır.

Aşılanmaması gereken çocuklar

1. Ateş, ishal, öksürme gibi hafif rahatsızlıklar ve çocuğunuzun hastaneye yatmasını gerektirmeyecek diğer hastalıklar çocuk felci aşısını olmaya engel değildir.

2. Çocuk felci aşısı yapıldıktan sonra, çocuğun beslenmesinin sınırlanmasına gerek yoktur. Anne sütü rahatlıkla verilebilir.

3. Ciddi hastalık veya bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda (bağışıklık sistemini baskılayan tedaviler, bağışıklık yetmezliği hastalıkları, kan kanseri, lenf bezi kanserleri, diğer kanserler) sağlık personelinin bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Hastalık yönünden riskli gruplar nelerdir?

Yaşlı insanlar, bebek ve çocuklar
Hastalığın görüldüğü yerlerde bulunmak (salgın yoluyla)
Hamile bayanlar
Çocuk felci aşısı olmayanlar


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÇOCUK İÇİN ÖNEMİ(5391)

Çocuğun Yaşamında Okulun Önemi(5386)

Çocuk istismarı ve Önlenmesi(5381)

Çocuk Edebiyatının Gelişimi(5376)

Çocuk Hakları Sözleşmesi(5375)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!