Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Anadolu Ninnileri
www.arsivbelge.com
Anadolu Ninnileri dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Yazı Girişi: Hangi topluluk ve hangi dilde olursa olsun çocuk ile anne arasındaki ilk sesli iletişim ninniler aracılığıyla kurulmaktadır. Ninni söylemenin ilk gerekçesi çocuğun uyutulması olarak bilinse de, belki de istemsiz olarak çocuğun sese duyarlılığı artırılıyor ve bu sayede dil ile tanışması sağlanıyor. Anne, bebeği ile kurduğu duygusal bağını, ses aracılığı ile pekiştirme konusunda, kendisi farkında olamasa bile özel bir yeteneğe sahiptir. Müzik dilinin ve sözlü kültürün en temel öğelerinin bebek tarafından kavranılması da ancak böylesi duygu yoğunluğu olan bir ortamda sağlanmaktadır. Yazının Tamamı aşağıdadır!

Anadolu Ninnileri

 

Hangi topluluk ve hangi dilde olursa olsun çocukla anne arasındaki ilk sesli iletişim ninniler aracılığıyla kuruluyor. Ninni söylemenin ilk gerekçesi çocuğun uyutulması olarak bilinse de, belki de istemsiz olarak çocuğun sese duyarlılığı artırılıyor ve bu sayede dil ile tanışması sağlanıyor. Anne, bebeği ile kurduğu duygu bağını, ses aracılığı ile pekiştirme konusunda, kendisi farkında olamasa bile özel bir yeteneğe sahip. Müzik dilinin ve sözlü kültürün en temel öğelerinin bebek tarafından kavranılması da ancak böylesi duygu yoğunluğu olan bir ortamda sağlanıyor.

Bebekler üzerinde sözlerin fazla bir anlamı olmasa bile ninniler annenin iç dünyasının bir yansıması olması bakımından önemli. Hatta çoğu zaman çocuğu uyutmak için söylenen ninnilerin sözlerinin amacından saptığı, annenin dileklerini, kaygılarını yansıttığı görülür. Özellikle kadının gençlik ve gelin olduğu dönemlerinde aile büyüklerinle ve kocasına fikir beyan etmesi, söz söylemesinin hoş karşılanmadığı kültürlerde annenin ancak ninniler aracılığıyla konuştuğu görülür.
Örneğin kocasından şikâyet eden kadın, bu ninniyle çocuğunun uyutur:
Neni diyem yatasın
Çabucak boy atasın
Baban beni dövende
Sen de ona çatasın (Bana arka çıkasın)
Anadolu'da farklı söz kalıplarındaki ninniler müzikal bakımdan birbirine benzer. Etnik yapısı farklı olsa da, ninnilerin Türkiye'nin orta kesiminden batıya gidildikçe "kırık Hava" formuna, doğuya doğru da "uzun hava" formuna dönüştüğü görürüz. Ancak bir yörede ninni olarak karşımıza çıkan bir ezgi, kimi yörede oyun ezgisi, bir başka yörede ise "ağıt" olarak belirir.
Kalan Müzik yaklaşık yirmi yıldır Türkiye'nin dört bir yanında yaptığı alan araştırmaları sırasında Türkçe ve Anadolu'da yaşayan farklı diller konuşan toplulukların kendi dillerinde söylenen ninnileri bir albümde topladı. Orijinal kayıtların da yer aldığı CD'de 18'i Türkçe ve 14'ü Ermenice, Soranice, İbranice, Rumca, Süryanice, Lazca, Zazaca gibi Anadolu'da yaşayan etnik grupların ninnilerine yer verilmiş.


Ekleyen:Ali Durmaz
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Anadolu Selçuklu Devleti(5376)

Anadoluya ilk Türk akınları(5368)

Anadolu(5365)

Anadolu Türk Beylikleri(5364)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!