Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Spirulina Hakkında Bilgiler
www.arsivbelge.com
Spirulina Hakkında Bilgiler dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Spirulina Hakkında Bilgiler başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Spirulina Hakkında Bilgi

Spirulina yüksek besin değerine sahip ve sağlığa yararlı olduğu gerekçesiyle asırladır tüketilen mikroskobik su yosunudur.

Neden söz ettiğimi hemen gözünüzde canlandıramamış olabilirsiniz ki bu gayet doğal. Merak etmeyin, son günlerde ‘süper besin’ veya ‘denizden gelen’ mucize tanımlamalarıyla öne çıkan Spirulina’yı daha detaylı anlatacağım.

Spirulina nedir diye tam olarak anlamaya çalıştığımda itiraf etmeliyim kendimi biyoloji sınavına çalışan bir öğrenci gibi hissettim. Spirulinayı kolaya kaçarak su yosunu diye tanımlamak belki de en doğrusu. Çünkü teknik olarak Spirulina bir bitki değil de bir siyanobakteri türü.

Şimdi de ‘Siyanobakteri nedir?’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Yani mavi-yeşil algler, mavi-yeşil bakteriler.

Örneğin kimi kez akvaryuma musallat olup akvaryum suyunu yeşile dönüştüren, görüş mesafesini düşüren, zamanla cam ve tabanda yosun katmanı oluşturan da işte siyonabakteridir.

Spirulina Bir Bitki mi?

Spirulina önceleri hem fotosentez kabiliyeti hem de bitki pigmentleri bakımından zengin olması nedeniyle bitki olarak sınıflandırılmış.

Ancak genetik, fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri göstermiş ki bakteri dalında yer alması daha doğru. Farklı türleri olan Spirulina’nın özellikle 3 türünün besin değerlerinin çok yüksek olduğu görülmüş.

Biyoloji dersini sanırım burada kesmeliyim. Başa dönüp ‘Su yüzeyindeki yosun tabakası‘ desem, belki de her şey daha anlaşılır olacak. Evet, Spirulina tropikal iklimlere yakın iklimlerde, türüne göre okyanusta ya da tatlı sularında yaşayan, bakteriye benzeyen, mavi-yeşil canlılardır.

Spirulina mikroskobik spiraller şeklinde büyür ve bu spiraller birbirilerine yapışma eğilimindedir. Böylelikle hasat da kolay olur. Koyu mavi-yeşil bir rengi vardır ve göreceli olarak da yumuşak bir tada sahiptir. Spirulina sadece besin takviyesi olarak değil sakız, şeker veya diğer ambalajlı yiyeceklerde gıda boyası olarak da kullanılır.

Spirulina Nasıl Yetiştirilir?

Gıda takviyesi olarak kullanılacak Spirulina özel olarak yetiştirilir. Bu şekilde zehirli atıklar vb sağlığa zararlı maddelerle kirlenmemiş olması garanti altına alınır. Spirulina yetiştirilebilmesi için tropikal iklim, güçlü güneş ışığı, saf su kaynağı ve kirlenmemiş bir çevre gerekir.

Soğuk ve güneşin kendini sakladığı iklimlerde Spirulina yetiştirilemez. Spirulina sürekli güneş ister, güçlü güneş ışınları Spirulina’nın daha çok besin maddesi üretmesini sağlar.

Spirulina sadece güneş ışınlarını değil sudaki maddeleri de kolayca emer. İşte bu nedenle Spirulina yetiştirilen suda ağır metal, zehirli atık varsa, onları da çeker. Böyle bir durumda bu tip bir Spirulina insan tüketimine uygun olmaktan çıkar. Kullandığınız ürünün kalitesi bu bakımdan oldukça önem taşır.

Özel olarak temiz sularda yetiştirilen Spirulina toplandıktan sonra ideal olarak yine özel bir teknoloji ile kurutulur. Çok kısa sürede kurutma işleminin gerçekleşmesini sağlayan bu teknolojinin kullanılmasının amacı oksitlenmeyi önlemektir.

Kurutulan Spirulina toz haline getirilerek ya da tablet şeklinde preslenerek gıda takviyesi biçiminde tüketime hazırlanmış olur.

Spirulina’nın Sağlığa Faydaları

Spirulina şirketler tarafından mucize ürün olarak piyasaya sunuluyor belki ama bu noktada uzmanlara mutlaka kulak vermek gerekli. Sadece Spirulina değil her hangi bir gıda takviyesinin tek başına hastallıklara çare olması beklenemez.

Gıda takviyelerinin nasıl kullanıldığı, ne dozda alınması gerektiği bir yana, vücudun bu takviyeyi ne oranda kullanabildiği gibi pek çok değişken, gıda takviyelerinin sağlığa etkisi konusunda etkili oluyor.

Spirulinanın karaciğere, kalbe, alerjiye ve depresyona iyi geldiği iddiaları güçlü görünüyor ancak bu konuda araştırmaların sürmekte olduğunu unutmamak lazım. Olumlu sonuçlar alınan araştırmalarda kullanılan dozaj ve süre de elbette sonuçlar üzerinde etkili. Çoğu kez bu tip olumlu sonuçları almak için hayvanlarda kullanılan dozajlar, örneğin bütün gün boyunca bir insanın Spirulina almasını gerektirir ki, hiçbirimiz için teknik olarak bu mümkün değil.

Günlük kullanım için genel olarak önerilen dozaj 2000 ila 3000 miligram arasındadır. Her biri 500 miligramlık 4 – 6 tablet şeklinde tüketilebilir. Yine de mutlaka ürün ambalajı üzerindeki kullanım tavsiyeleri ya da uzman tavsiyesi dikkate alınmalıdır.

Herhangi bir sağlık sorununda öncelik elbette modern tıp olanaklarını kullanmak ve gıda takviyesi almadan önce de doktora danışmak en doğrusu ve en mantıklısı. Bu ürünler ne kadar doğal olursa olsun, yanlış kullanım sonucu herhangi bir sağlık sorununu daha da kötüleştirmeleri ne yazık ki mümkün.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Güncel Bilgiler 2014(5369)

Yaşamınızı Kolaylaştıracak Pratik Bilgiler(5367)

Yemek Yaparken Yararlanacağınız Pratik Bilgiler(5367)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!