Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Dağ Ekosistemi ve Türkiyedeki Dağ Ekosistemleri
www.arsivbelge.com
Dağ Ekosistemi ve Türkiyedeki Dağ Ekosistemleri dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Dağ Ekosistemi ve Türkiyedeki Dağ Ekosistemleri başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Dağ Ekosistemi Hakkında Bilgi ve Türkiyedeki Dağ Ekosistemleri

Yüksek bölgelerin ekosistemlerine dağ ekosistemi adı verilir. Yüksekliğe göre ekosistem değişmekle birlikte, yüksekliğin artışıyla görülen değişim Ekvator'dan Kutuplar'a giderken yaşanan değişime benzer çünkü yükseklik arttıkça sıcaklık düşer ve buna bağlı olarak ekosistem değişir.

Dağ ekosistemlerine çam, servi vb. bitkiler, ayı, kurt, yılan, kertenkele, yırtıcı kuşlar (şahin, atmaca, kartal gibi), keçi ve kaplumbağa gibi canlılar bulunur. Dağın, yükseklik, su miktarı, sıcaklık, toprağın cinsi gibi koşullarına göre burada yaşayan canlılar farklılık gösterebilir.

Türkiye Dağ Ekosistemleri

Alp-Himalaya dağ kuşağında yer alan Türkiye’nin yaklaşık yarısı dağ ekosistemi içerisindedir.

Bu dağların uzanış ve yüksekliği, farklı bitki ve orman kuşaklarının ortaya çıkmasında etkilidir. Türkiye’nin kalıntı ve endemik bitki zenginliğinde dağ ekosistemlerinin rolü vardır.

Türkiye’nin en önemli dağları; Karadeniz kıyılarına paralel uzanan Kuzey Anadolu dağlan, Akdeniz kıyılarına paralel uzanan Toroslar ve bu iki kolun Doğu Anadolu’da birleşmesiyle oluşan kıvrımlarla Batı Anadolu’da Ege denizine dik olan dağlardır.

Bu dağların yanı sıra volkanizma sonucu oluşmuş yanardağlar da vardır. Ancak bunlar sıradağ şeklinde olmayıp tek dağ özelliği gösterir.

Türkiye’nin ana yeryüzü şekillerinden olan sıradağların oluşumu, büyük ölçüde üçüncü zamanın sonlarına doğru gerçekleşen Alp – Himalaya orojeneziyle gerçekleşmiştir.

Bu orojenez, Tethys adı verilen ve kuzeyde Avrupa ile Asya, güneyde ise Afrika ve Arabistan levhalarının arasında yer alan jeosenklinalde(deniz çukuru) gerçekleşmiştir. Akdeniz, Karadeniz ve Basra körfezi bu denizin günümüzdeki kalıntılarıdır. 

Alp orojenezi döneminde ilk önce Kuzey Anadolu dağları daha sonra ise Toroslar oluşmuştur. Bu dağlarımız daha sonraları dış etkenler tarafından aşındırılarak düzleştirilmiş, üçüncü zamanın sonlarından itibaren Anadolu yarımadasının toptan yükselmesiyle bugünkü görünümlerini kazanmışlardır.

Bu sıradağların yanı sıra, sert tabakaların kırılmasıyla yükselmiş bloklar hâlinde dağlarımız da vardır. Horst adı verilen bu dağlara Ege Bölgesi’ndeki Madra dağı, Yunt dağı, Aydın dağları ve Bozdağlar birer örnektir. Bu dağların arasındaki graben çukurlarında ise Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes ovaları oluşmuştur.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     
Çalışmalarınız ve ödevleriniz için her türlü kaynak ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!
          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!