Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Gülşehir Karşı Kilise Duvar Resimleri
www.arsivbelge.com
Gülşehir Karşı Kilise Duvar Resimleri dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Gülşehir Karşı Kilise Duvar Resimleri başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Gülşehir (Zoropassos) Karşı Kilise Duvar Resimleri

Karşı Kilise - Gülşehir

Kappadokia bölgesinde bugün Nevşehir’e 16 km. uzaklıkta yer alan Gülşehir’de (Zoropassos), kitabesi nedeniyle 1212’ye tarihlenen Karşı kilise özellikle bu dönemde bölgede, aktif bir Hıristiyan nüfusun olduğunu belgelemesi açısından önemlidir.

Kappadokia’da kitabeleri dolayısıyla 13. yüzyıla tarihlenen ya da üslup ve ikonografi analizleriyle bu döneme atfedilen kiliselere bakıldığında sözü edilen dönemde, Gülşehir’den başlayan ve Şahinefendi’ye kadar devam eden bir hat çizmek mümkün olmaktadır. Bu nedenle bölgede bu yüzyılda Hıristiyanların yönetimsel hakimiyete sahip olmasalar bile din serbestisine sahip oldukları söylenebilir.

Selçuklu döneminin başlamasıyla birlikte Kapadokya bölgesinde bir nüfus değişimi olduğu bilinmektedir. Ancak bu değişim, ticari geçişin olduğu yerleşimlere yansımamıştır. Gülşehir, Damsa (Tamisos) ve Aksaray gibi yerleşimler 13. yüzyılda ticaret trafiğinin en yoğun yaşandığı yerlerdir. Buna rağmen ekonomik yönde bir zayıflama da söz konusudur.

Bizans-Selçuklu ortak yaşamının sürdüğü yukarıda sözü edilen 13. yüzyılda, yapılmış olan Karşı kilise, Gülşehir’in girişinde Nevşehir’den gelen yolun yaklaşık 100 m kuzeyinde koni biçimli bir kaya kütlesinin içinde yer alır. İki katlı olan kilisenin serbest haç planlı alt katında, kaya üzerine kırmızı boya ile yapılmış geometrik, bitkisel ve fantastik hayvan figürlü bezemeler yer alır. Duvar resimleri, tek nefli olan üst kilisenin beşik tonozunda ve duvarlarında görülür.

Bugüne kadar monografik bir yayında tanıtılmamış olan kilisenin duvar resimleri, hem ilginç üslupsal ve ikonografik ayrıntılar sunması hem de kitabesi olması nedeniyle önemlidir. Kilisenin duvar resimlerinin monografik bir çalışmada yayınlanmamasının en önemli nedenlerinden biri resimlerin kalın bir is tabakası altında kalmış olmasıdır. Ancak 1995-1996 yıllarında yapılan konservasyon ve restorasyon çalışmaları ile duvar resimleri gün ışığına çıkarılmıştır.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Ortaçağ Dönemi Kapadokyada Bizans Sanatı ve Mimarisi(5367)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!