Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Kaçış ve Bağlanma Hızı ve Enerjileri
www.arsivbelge.com
Kaçış ve Bağlanma Hızı ve Enerjileri dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Kaçış ve Bağlanma Hızı ve Enerjileri başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Kaçış ve Bağlanma Hızları Hakkında Bilgi ve Kaçış - Bağlanma Enerjisi

Kurtulma ( Kaçış ) Hızı Hakkında Bilgi

Her gök cismi, her yıldız, her gezegen veya her asteroid, kütlesi oranında diğer cisimleri kendi üzerine çeker. Kütleçekim denilen bu güç, çeken cismin kütlesi ile doğru orantılı olarak artar.
 
Gezegen ve yıldızların bu çekim güçlerinden kurtulabilmek için ondan belli bir hızda uzaklaşmanız gerekir. Üzerinden kalkıp uzaya çıkmaya çalıştığınız gezegenin kütlesi küçükse daha yavaş, büyükse daha hızlı olmalısınız.
 
Örneğin Dünya’nın çekim alanından kurtulabilmek için saniyede 11 km’lik hıza ulaşmalısınız. Neptün gibi daha büyük kütleli bir gezegen için ise, hızınızın saniyede 23.5 km olması gerekli. Eğer ki Jüpiter’in kütleçekiminden kurtulup yörüngeye ulaşmayı amaçlıyorsanız saniyede 59.5 km hıza ulaşmak zorundasınız.
 
Mars gibi daha küçük kütleli gezegenlerin yüzeyinden havalanıp yörüngeye çıkmak ise daha kolaydır; saniyede sadece 5 km’lik hıza ulaşmanız yeterli olur. Çok daha düşük kütleli, küçük bir gökcismi olan Ay için bu hız saniyede 2.3 km’dir.
 
Siz de fark ettiniz evet, bir uzay aracının Dünya’dan havalanıp yörüngeye girmesi için koca koca roketler gerekirken, aynı işi Ay yüzeyinden daha küçük, basit roketlerle çok daha kolay gerçekleştirmek mümkün oluyor. Çünkü Ay’ın kütleçekimi Dünya’ya oranla 6 kat daha az. Yalnız, bu sonuca bakıp; “Dünya yüzeyinden ayrılmak için -atıyorum- 6 ton yakıt gerekiyorsa, Ay’dan ayrılmak için 1 ton yeterlidir” diye düşünmeyin. Bundan çok daha az yakıt yeterli olur, çünkü kütleçekiminin bir de; “uzaklığın karesi ile ters orantılı” etki etmesi gibi bir durum söz konusu. Elbette burada hesap kitap yapmayacağımız için bu bilgiyi verip geçiyoruz. Buraya kadar okuduklarınızdan, bir gökcisminden kurtulabilmek için cismin kütlesiyle orantılı belli bir hıza ulaşmamız gerektiğini anlamış olmalıyız.
 
Gökcisminin kütlesi büyüdükçe çok daha hızlı olmamız gerekiyor, aksi halde yüzeyden uzaklaşamıyoruz. Tıpkı zıpladığımızda 30-40 cm kadar yükselip Dünya’ya geri düşmemiz gibi. Hızımız yeterli olmadığı için Dünya’nın çekim gücü galip geliyor ve bizi tekrar yerimize döndürüyor. Aynı “zıplama” eylemini yakınımızdaki en büyük kütleli cisim üzerinde, yani Güneş yüzeyinde yapmaya kalksaydık (yanmadığımızı farzedin) 30 cm değil de, ancak birkaç milimetre yükselebilecektik. Çünkü Güneş’in kütleçekimi, dolayısıyla kaçış hızı olağanüstü derecede büyüktür; saniyede 617 km!
 
Tabi, kaçış hızı sadece cismin kütlesiyle değil, o kütlenin ne kadarlık bir alan içine sıkışmış olduğuyla ilgilidir. Dünyanın çapı yaklaşık 13.000 km. Eğer Dünya’yı, içindeki kütle miktarı aynı kalacak biçimde yarıçapı 3.250 km’ye düşecek kadar (yani 4 katı) sıkıştırırsak, kaçış hızı da iki kat yükselip saniye’de 22 km’ye çıkar. 8 kat sıkıştırırsak 44 km, 16 kat sıkıştırırsak 88 km… Yani bir gökcisminin yoğunluğu arttıkça, kütleçekimi ve dolayısıyla yüzeyinden kaçış hızı artış gösteriyor.
 
 
Güneş’in kütlesi ve dolayısıyla çekim gücü Dünya’dan binlerce kat fazladır. 
 
Dünya biraz küçük olduğu için daha büyük bir cismi, yani yarıçapı 700.000 km olan Güneş’i sıkıştıralım. Kütlesini sabit tutarak yarıçapını 3 km’ye kadar düşürelim. Bunu yaptığımızda, Güneş’in yüzeyinden kaçış hızı saniyede 300.000 km’ye kadar çıkar. Fark ettiyseniz bu ışık hızına denktir. O halde, bir cismi yeterince sıkıştırırsak, yüzeyindeki kütleçekim miktarı öylesine artar ki, ışığın hızı bile ondan kurtulmak için yeterli gelmez. Bir gökcisminin ışığın bile kaçamayacağı noktaya kadar sıkıştırılması gereken boyuta Schwarzchild Yarıçapı deniliyor. Aynı şeyi Dünya için yapmak istiyorsanız, Dünya’nın Schwarzchild yarıçapının 9 milimetre olduğunu söyleyeyim…
 
Eğer böylesine sıkıştırmış olduğumuz Güneş’in yüzeyinden gökyüzüne bir fener tutsaydınız (Tamam, Güneş’in yüzeyinde durmak, gökyüzüne fener tutmak falan saçma şeyler ama, örnek işte idare edin), ışığınızı kimse göremeyecekti, çünkü fenerin ışığı Güneş’in çekim gücünden kurtulup yörüngede sizi gözleyen gözlemciye ulaşamayacaktı.

Bağlanma Enerjisi Nedir?

_Baglanma_Enerjisi

  • Dünya etrafında dolanmakta olan bir uydunun değişmeyen bir yörüngede hareketini sürdürebilmesi uyduya uygulanan yerin çekim kuvvetinin merkezkaç kuvvetine eşit olmasıyla sağlanır.

yerin_cekim_kuvveti

  • Kurtulma enerjisinin bağlanma enerjisinin iki katı olduğuna dikkat edelim.

kaynaklar: bilgicik.com, evrimagaci.org


Ekleyen:Yahya Polatkan
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Enerji Kaynaklarımız(5379)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!