Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Hipodrom Tanımı ve Hakkında Bilgiler
www.arsivbelge.com
Hipodrom Tanımı ve Hakkında Bilgiler dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Hipodrom Tanımı ve Hakkında Bilgiler başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Hipodrom Hakkında Bilgi

Antik Yunan ve Roma’da at ve araba yarışlarının yapıldığı ve seyredildiği yerdir. Roma’da sirk olarak bilinirdi ve bunların en ünlüsü Circus Maximus’tu. Hipodrom alanı U biçimli olup; yapının oturma yerleri, iki kenarı boyunca basamaklar halinde yükselen sıralardan meydana gelirdi. Hipodromun ortasında uzanan bir duvar yarış pistini ikiye böler, yarışmacılar bu duvarın çevresinde dolanırdı. Aynı anda 10 arabanın yarışabildiği büyük hipodromlarda yarış pistinin genişliği 100, uzunluğu 200 metreyi geçerdi. Eski devirlerde yapılan en büyük hipodrom, yapımına Septimius Severus döneminde (193-211) başlanan ve Birinci Constantinus döneminde (306-337) bitirilen Konstantinopolis (İstanbul) Hipodromudur. Osmanlılar devrinde Atmeydanı denilen bugünkü Sultanahmet Meydanında bu hipodromun kalıntıları vardırhipodrom Antik dünyanın en büyük hipodromu olan hipodromda yalnızca at yarışları ve spor karşılaşmaları değil; törenler de düzenleniyor ve idam cezaları infaz ediliyordu. Hipodromun eni 117, boyu 480 metreye, kapasitesi de 100 000 kişiye ulaşıyordu. Kuzey ucundaki girişte büyük kemerli yapılar, duvarlarda çok sayıda heykel vardı. Ortada, Spina’da, bazıları günümüzde de bulunan anıtlar bulunurdu. Bunlardan birisi, İstanbul’daki en eski tarihî eser olan, Büyük Theodosius tarafından diktirildiği için onun adıyla anılan dikilitaştır.

Türkiyedeki At Yarışları Hipodromları

Türkiye’de İstanbul Bakırköy’deki Veliefendi Hipodromu Almanya’dan getirilen bir uzmanlar grubuna yaptırıldı. Bu hipodrom günümüzde 4000 m 2 lik bir alanda 4 katlı 5000 kişilik bir tribüne ve 90 gişeye sahiptir. Kum pistin eni 20, boyu 1800 m; çim pistin eni 40, boyu 2000 m uzunluktadır. 1968’de yenilenen Veliefendi Hipodromu jokey soyunma odaları, otoparklar, basımevi binaları, ahırlar, at eyerleme yerleri vb. hizmet ünitelerinden meydana gelir. Türkiye’de ikinci hipodrom 1934’te yapılan Ankara Şehir Hipodromudur. Fakat bu hipodrom 1981’de istimlak sebebiyle kapatıldı. Türkiye’de at yarışlarının düzenlendiği ilk yer olan İzmir Şirinyer’deki pist 1885’te yapıldı. Bu pist 1954’te Jokey Kulübünce kiralanıp 1957’de satın alındı. 1973’te hipodrom tesisleri yapıldı. 2000 kişilik tribünü olan hipodromun kum pisti 25 m genişliğinde, 1600 m uzunluğundadır. 25 m genişliğe ve 1600 m uzunluğa sahip Adana Hipodromu ise 1956’da faaliyete geçti.


Ekleyen:Yahya Polatkan
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Güncel Bilgiler 2014(5377)

Yemek Yaparken Yararlanacağınız Pratik Bilgiler(5377)

Yaşamınızı Kolaylaştıracak Pratik Bilgiler(5373)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!