Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Essay Nasıl Yazılır?
www.arsivbelge.com
Essay Nedir? Nasıl Yazılır?Essay Nasıl Yazılır? dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Essay Nasıl Yazılır? başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

ESSAY YAZMAK HAKKINDA BİLGİ

Türkçe olarak karşılığı komposizyon ya da makaledir. En az dört paragraftan oluşması  gerekir.
 
     İlk olarak introduction dediğimiz giriş paragrafı ile girilir ve daha sonra body paragraf dediğimiz iki paragraf birbirini takip eder ve son olarak conclusion dediğimiz sonuç yani çıkış paragrafıdır.
 
     Introduction; giriş paragrafı kısaca yazının hakkında yüzeysel olarak bilgi verilir ve son cümlesinde thesis statement dediğimiz cümlesi bulunmak zorundadır. Çünkü bu paragrafın son cümlesi yani thesis statement body yani geliştirme bölümünde nelerden bahsedileceğimiz belirtilir.
 
    Body paragrafı; essay’in can alıcı kısmıdır, bu bölümde okuyucuyu ne kadar çok etkilerseniz o kadar iyidir. Belirli bir şablona uygun yazılır, ilk önce neyi açıklayacağınıza girersiniz, daha sonra destekleyici düşünce verirsiniz (supporting idea), bu düşünceye uygun detay veya örnek verebilirsiniz (supporting detail). Daha sonra aynı şekilde ikinci destekleyici cümleyi detayı  verebilirsiniz, uzunluğuna göre. İkinci body paragraftada aynı şekilde yazabilirsiniz.
 
     Conclusion; essay’in son paragrafıdır, bu yüzden genel bir özet yazıp ve daha sonra introductionda yazdığınız cümleleri değiştirerek aynen geçirebilirsiniz. Sonrasında kişisel görüş yada genel bir yorum yazılarak bitirilebilir.

     Öneri verecek olursam eğer iki body paragraf yazmak istiyorsanız genelde body paragraflarda daha çok detaya girmeniz istenir, ama üç yada daha fazla body paragraf yazmak istiyorsanız çok fazla detaya girmenize gerek yoktur. Bir A4 ‘ü dolduracak şekilde yazın, fazla yazmanız size bir şey kazandırmaz, hatta okuyucuyu sıkar yada konu dışına çıkmanıza neden olur.

Essay Yazarken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

1) Konu seçimi

Başvuru yazısının en önemli kısmı konu bölümüdür. Bu aynı başlığından dolayı ısınamadığınız ya da ismini veya il bir kaç dakikasını beğenmediğiniz için değiştirdiğiniz televizyon filmine benzer. Bir yazının en önemli bölümleri başlık ve konudur. Seslendiğiniz kişinin daha ilk dakikalarda ilgisini çekmek, ona ilk iyi izlenimi kazandırmak anlamına gelir. Bu yüzden konu ve başlık seçerken oldukça dikkatli davranmanız gerekir. Uzun süreli bir düşünme süreci işinizi kolaylaştıracaktır. Kendinize en çok yakıştırdığınız kelimeleri ve sıfatları belirleyin. Bu kelimelerin başvurunuzda yer almasına dikkat edin. En başarılı olduğunuz konular, ilgi alanlarınız, en pratik olduğunuz konular, sizi diğer kişilerden ayırdığını düşündüğünüz herhangi bir özelliğiniz, fanatiği olduğunuz yazar, yönetmen, film veya sanat dalı, hayata bakış açınız, hayatınızda en zor atlattığınızı düşündüğünüz bir olay, hedefleriniz, okul dışı etkinlikleriniz ve gelecek için yaptığınız planlar ve gelecekle ilgili hayalleriniz başvurunuzu oluşturmadan önce gözden geçirmeniz gereken konular arasındadır. Tüm bu düşündüklerinizi başvurunuza eklemek isteyebilirsiniz ama yanlış anlaşılma ihtimaliniz de olabilir. Başvuru örneklerini www.collegegate.com/samples_fr.html adresinden inceleyebilirsiniz.

Şimdi sıra, üzerinde özellikle durmak istediğiniz konuları belirleyip aralarında bir seçim yapmaya geldi. Seçim yapmanızı kolaylaştırmak için konularınızın hepsini bir kağıda yazın ve teker teker önemlilik, canlılık, yaklaşım (farklı yaklaşım artı puan getirecektir), yaratıcılık, ilginçlik, sizi yansıtması, gerçekçilik, anlaşılabilirlik ve farklılık gibi sınıflandırmalara puan verin. Buna göre puan bakımından en zengin konuyu seçmeniz sizin için büyük bir avantaj oluşturacaktır.

2) İçtenlik

Essay’inizin konusunu ve başlığını belirledikten sonra yazının devamı büyük ihtimalle kendiliğinden oluşacaktır. Essay’inizi ilk kez yazarken hiçbir şeye dikkat etmeden yazın, böylelikle istediğiniz her şeyi kağıda yansıtmış olacaksınız. Zaten bu aşamada önemli noktalar soruları yeterli bir biçimde cevaplamanız, yaratıcı olmanız, içten ve samimi olmanız, kuvvetli tasvirler yapmanız ve yazınızı canlı tutmanız.

Konunuzun altında elbette alt başlık ya da alt konular oluşabilir. Konunuzda olduğu kadar bu alt konularda da açık ve belirleyici olmaya dikkat edin. Basit cümlelerden her zaman kaçının, biraz da olsa edebi bir dil kullanın. Unutmayın, okuyucunuzu daha ilk dakikalarda yazdıklarınızın içine hapsetmeniz gerekiyor. Bilmediğiniz konularda fazla yorum yapmayın, ama tecrübe edindiğiniz konularda da sizi en iyi anlatan sıfatları kullanmaktan kaçınmayın. Yazınızı süslemek düşüncesiyle zor cümleler ve abartılı tasvirler de kullanmayın. Bu yazıyı içinizden nasıl geliyorsa ve nasıl yaşıyorsanız o şekilde tamamlamanız gerekiyor. İkilemler ve çelişkiler sorularla birlikte yazınıza olan ilgiyi arttıracaktır.

3) Dilbilgisi

Essay, akademik bir yazı olacağından dilbilgisine ve kurallarına çok dikkat etmek gerekir. Öncelikle yazınız belirli bir yapı içerisinde olmalıdır; giriş, gelişme ve sonuç sırasında olmayan bir yazı baştan kaybetmiş sayılır. Buna göre essay’in giriş bölümünde yazınızın amacını özetlemelisiniz. Gelişme bölümünde olayların açılımını ve gelişimini anlatmalısınız. Sonuç bölümünde de içinde bulunduğunuz durumu ve konunuzun sonucunu bildirmelisiniz. Essay’inizde yazdığınız herşeyin sebep & sonuç ilişkisine dayandığından emin olun.

Dilbilgisi ile ilgili olarak ikinci önemli konu bağlaçlardır. Yazınızda, düşünceleri birbirine bağlamanın ve birbirinden ayırmanın yardımcıları olab bu bağlaçlara kesinlikle yer vermelisiniz. Bağlaçlardan bazıları şöyledir:

a) Compare & Similarity (benzerlik)

- Similarly
- Likely
- Evenly
- In parallel
- Synonymly
- Alike
- Likewise
- Identically
- Comparably
- Correspondingly
- Equally
- Equivalently

b) Contrast (zıtlık)

- Despite
- In spite of
- However
- Although
- Neverthless
- Regardless

c) Addition (ilave & ek)

- Moreover
- Furthermore
- In addition
- Additionally
- Supplementaly

d) Ranking (derecelendirme ve sıralama)

- Firstly, secondly, thirdly....
- Next
- After
- Later
- Before
- Finally
- As a conclusion
- As a final word

e) Reason, Result and purpose (Sebep & sonuç ve amaç)

- So that
- Because of
- Since
- So as
- As a result
- Due to
- Therefore
- Accordingly
- Consequently
- In order to

Dilbilgisi kurallarına dahil olan bir diğer önemli unsur ‘ben’, ‘biz’ gibi kalıplar yerine edilgen çatı kullanılmasıdır. Edilge yapı cümlenin önemini artırarak sizi de boyunuzdan büyük bir iddiaya girmekten kurtarır. Etken cümlede (active) In conlusion, I can say that... ( Sonuç olarak diyebilirim ki...) yerine edilgen cümle (passive) In conclusion it can be said that... (Sonuç olarak denebilir ki...) kurmak daha akıllıca olacaktır.

Essay örneği olarak şöyle yazılabilir;

The Bad Sides of Istanbul

General Statements:   Istanbul is the most important city in Turkey because of not only its geographical location and its beauty but also the job opportunities it provides. Because of these factors, millions of people have been migrating to Istanbul. Today, the population of Istanbul has already exceeded 15 million.Thesis statement:  Such crowds naturally lead to problems like traffic jams and environmental pollution.

Topic Sentence:  One negative effect of overcrowding is severe traffic jams in Istanbul, which makes it very hard to live in this metropolitan city. Supporting Idea 1:  Firstly, people spend a long time on the road.Supporting Detail:  For example, anyone who lives in Maltepe and works in Levent has to set off at six o'clock in the morning to go to work. Supporting Idea 2:  Secondly, people can be aggressive in traffic jams. Supporting Detail:  For instance, taxi drivers suffer from psychological distress as they are always stuck in traffic, making them behave aggressively. Some drivers can yell and even start fights. Concluding Sentence:  In brief, living in Istanbul is very difficult because people become agressive and violent due to wasting a lot of time in traffic.

Topic Sentence:  Another effect of overpopulation in Istanbul is environmental pollution. Supporting Idea 1:  Air pollution comes first among the types of pollution in Istanbul. Supporting Detail:  The reason why air pollution is at dangerous levels is that there thousands of factories and millions of cars without exhaust filters. Factories emit a high amount of carbon dioxide and other hazardous pollutants, which contaminate the air of Istanbul. Supporting Idea 2:  Moreover, chemical wastes from chemical plants and industries cause water pollution. Therefore, it is impossible to have uncontaminated water in homes. Supporting Idea 3:  Finally, another environmental problem in Istanbul is noise pollution. Supporting Detail:  According to statics, extremely high-frequency sounds, which may lead to hearing loss in time, were measured in some busy streets of Istanbul.

Concluding Sentence:  All in all, overpopulation in Istanbul results in unavoidable traffic jams and environmental contamination at threatening levels. Final Comment:  If we cannot take measures against the rapid rise of Istanbul's population, Istanbul will eventually become a city impossible to live in.

Yardımcı linkler

Essay yazma konusunda örnekleri içeren bağlantılar:

http://www.essayedge.com
http://www.essay.org
http://www.freeessay.com
http://www.essaydepot.com
http://www.netessays.net
http://www.myessay.com
http://www.collegetermpapers.com
http://www.essaypunch.com
http://www.northfork.com/essaywiz/

Kaynaklar:  mezun.com, proficiencyexams.blogspot.com.tr, ituhazirlik.com


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     
Çalışmalarınız ve ödevleriniz için her türlü kaynak ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!
          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 3

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

huseynmemmedov - 08.12.2015, 12:42
 

alina


Ziyaretçi - 29.05.2016, 15:52
 

fena degil


mert - 01.06.2017, 22:41
 

Frekans yerine desibel yazılması lazımdı. Terminolojik hata var.


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!