Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Diyarbakır Hakkında
www.arsivbelge.com
Diyarbakır Hakkında dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Diyarbakır Hakkında başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Diyarbakır Hakkında

 Diyarbakır ili, Türkiye Cumhuriyetinin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ildir.

Yüzölçümü, 15.355 km², nüfusu, 1 milyon 892 bin 828. (2008 sayımına göre)Güneydoğu anadolunun en büyük kentidir.Türkiyenin en büyük illerindendir ama sanayi bakamından çok gelişmemiştir bu yüzden nufusu istihdam etmek zordur ve bu şehirde yoksulluk önemli ölçüde artmıştır şehir karacadağın püskürtüleri üzerine kurulmuştur şehrin doğusundan dicle nehri yay çizerek geçer şehrin ortalama yükseltisi 750 metredir. merkez nufus bakımından türkiyenin 6 büyük şehridir ama resmi nufusa göre 9 büyük kenttir . Toplam nufus olarak ise türkiyenin 7. büyük kentidir. Komşu olduğu iller, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Batman, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman. İlçeleri, Bismil, Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan, 4 tanede merkez ilçesi bulunmaktadır. Bunlar: Kayapınar, Yenişehir, Bağlar, Sur. Köy sayısı, 743.Merkez ilçeleri nufusları :bağlar:465.000,kayapınar:256.000,yenişehir:213.000,sur:120.000 diğer ilçelerin nufuslarıise:silvan:76.000,ergani:65.000,bismil:63.000,çermik:18.000,dicle:15.380,lice:15.150,çınar:13.250, kulp:12,500,hani:11.000,eğil:9.500,hazro:6.500,kocaköy:6.500 nufusa sahibtirler en büyük ilçe silvandır en gelişmiş ilçe ise erganidir erganide sanayi kolları ve gıda sektörü gelişmiştir.Bismil ise tarım merkezi konumundadır.Silvanda tarım ve sanayi bakımdan gelişmiştir.Çermikte kendi içinde gıda sektöründe ir gelişim yapmıştır ve ilçede bir çok gıda üretim yeri vardır. Diğer ilçeler ise gelişme gösterememiştir bunların sebebi çatışmalı dönemlerdir.Diyarbakır mezopotamya ve ortadoğu için çok önemli bir kentir hem barındırdığı nufus bakımından hem konum bakımından önemli bir kenttir ortadoğunun en büyük kentlerinden biridir ve öenmli yolların kavşak noktası durumundadır.Birkaç yıldır yatırımlar sıklaşmaya başladıysada yeterli değildir şehir nufusunu istihdam edecek sanayi kolları gelişmemiştir. ,==Silvan Evleri== Bunların yanında Diyarbakırla yaşıt bir geçmişe sahip olan Silvan ilçesinde de sivil mimarinin güzel örnekleri dikkat çekmektedir. Bunlar Sadık bey Kasrı, Azizoğlu Konağı, Bedri bey konağı, Gazi İlk Okulu binası, Silvan Müzesi, Hasan bey konağı ve Ali Ağa Köşküdür. Silvan evlerindeki mimari tarz, Midyat ve Mardin mimarisine yakın olup aynı renk taş kullanılmıştır.

Atatürk Silvan'da kaldığı dönemde Sadık bey kasrı ve silvan müzesinde kalmıştır.

Türk İslam mimarisinin özelliklerini taşıyan Diyarbakır Sokakları ve Evleri, son 20-30 yılda sur içindeki düzensiz yapılaşma sonucu yıkılmaya ve kaybolmaya başlamıştır. Ancak son yıllarda artan koruma bilinci ve çabaları ile tipik evler yaşatılabilmektedir. en güzel şehirlerimizdendir.


Ekleyen:Haydar Özcan
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Diyarbakır Ulu Camii(5381)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!