Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Türkiye Türkçesi Ağızlarında ş-s Değişmesi ve Haymana Ağzı
www.arsivbelge.com
Türkiye Türkçesi Ağızlarında ş-s Değişmesi ve Haymana Ağzı dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Türkiye Türkçesi Ağızlarında ş-s Değişmesi ve Haymana Ağzı başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

TÜRKİYE TÜRKÇESİ AĞIZLARINDA ş>s DEĞİŞMESİ
ve
ÇALIŞ BELDESİ ( Haymana ) AĞZI

Leyla KARAHAN

Oğuzlar, 11. yüzyıldan itibaren Anadolu’ya il - oymak-oba düzeni içinde yerleşmişler ve bu düzenlerini iç göçlere, karışmalara ve devletin iskân politikasına rağmen bugüne kadar büyük ölçüde korumuşlardır. Bu sebeple il-oymak-oba’ların farklı söyleyişlerini aksettiren ağızların Anadolu’daki dağılımı ile Oğuzların bu coğrafyaya yerleşme düzeni arasında paralellik vardır. Anadolu’da konuşulan ağızların -genel özellikler bakımından Oğuzca temeline dayanmakla birlikte- bazı özellikler bakımından doğu, batı ve kuzeydoğuda bir grup teşkil etmeleri, bu il-oymak-oba düzeni ile yakından ilgilidir. Ağız grupları içinde grubun ortak özelliklerini taşımayan küçük ağız adacıklarına rastlamak her zaman mümkündür. Ağızlardaki bazı ses özellikleri ve ses değişmeleri ise grup sınırlarını aşar ve yerleşim tarihi verilerine göre düzenli, dil verilerine göre düzensiz sayılabilecek bir coğrafî dağılım sergiler. Türkiye Türkçesi ağızları ile ilgili bugüne kadar pek çok araştırma yapılmıştır. Geniş bir coğrafyayı ele alan ağız araştırmalarında bazen bütün yerleşim birimlerine ulaşmanın zorluğu, bazen dikkatsizlik, bir yörenin yaşattığı ve belki de önemli bir dil veya tarih probleminin çözümüne yardımcı olabilecek ilgi çekici bir özelliğin gözden kaçabilmesine sebep olmaktadır.

Bu yazıda, Anadolu’nun çeşitli yörelerinde tespit ettiğimiz ve bazı Kıpçak grubu lehçelerinin karakteristik özelliği olduğu için ilgi çekici bulduğumuz ş>s değişmesini; bu değişmenin sistemli olarak yaşadığı Çalış (- Haymana) beldesi ağzının özelliklerini inceleyeceğiz :

 

Türkiye Türkçesi Ağızlarında ş>s Değişmesi 

Ahmet Caferoğlu, Türkiye Türkçesi ağızlarındaki ünsüz değişmelerini incelediği “Anadolu Ağızları Konson Değişmesi” makalesinde ş>s değişmesine pek az yer vermiştir. Makalede örnek sayısı azdır ve bu örnekler, adı geçen yörelerde sistemli bir değişmenin varlığını gösterecek bir özellik arz etmemektedir. Örneklerdeki değişmeler, kelimenin ses yapısına bağlı olarak ortaya çıkan bir benzeşme veya aykırılaşma olayını yansıtıyor gibi görünmektedir : şaşırmak (Aydın, Afyon), sosa (Sivas), sincik (Manisa / Soma) (Caferoğlu : 1963, s.22). Sistemli ş>s değişmesi, ilk defa Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinin Yapalak ve Ekinözü beldelerini inceleyen bir ağız çalışmasında ele alınmıştır (Akbaş : 1985).

Dokümanın Tamamı için tıklayınız...


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Türkiyenin İngilizce Tanıtımı ve Türkçesi(5821)

Eski Anadolu Türkçesi Ders Notları(5408)

Bor Madeni ve Türkiye Ekonomisi(5368)

Türkiye 2013 - Siyaset, Hukuk, Dış Politika, Ekonomi(5366)

T. C. Anayasa Mahkemesi Hakkında(5364)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!