Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

İtibarsızlaştırma Sendromu
www.arsivbelge.com
İtibarsızlaştırma Sendromu dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
İtibarsızlaştırma Sendromu başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

İtibarsızlaştırma Sendromu

Biriyle ilgili aşırı genellemeli olumsuz bir yargıda bulunmak, bize hayali bir üstünlük duygusu katarak egomuzu güçlendirir. Eğer biri daha fazla şeye sahipse, biri daha fazlasını biliyorsa veya daha fazlasını yapabiliyorsa insan nefsi kendini tehdit edilmiş hisseder. Çünkü “az duygusu” nefsimizi diğerleri karşısında zayıflatır.

İtibar kelimesi saygı görme, değerli ve güvenilir olma hâlini anlatır. İtibarsızlaştırma da bu halleri taşıyan insanların bu durumlarını çoğu zaman bilerek yok saymadır. Genellikle çevremizdeki kişilere eleştirel bir tavır içine giriyor, başkaları hakkında aceleci yargılara varıyoruz. Yakından tanıyalım tanımayalım çoğu kimseyi aşırı genellemelerle gözümüzden kolayca düşürebiliyoruz. İtibarsızlaştırma, bu işi yapanlar tarafından kendi akıl, yetenek ve şahsiyet üstünlüğünü vurgulama yöntemi olarak kullanılıyor. Çok özel, önemli ve herkesten daha üstün bir şahsiyete sahip insan izlenimi verme yolunun başkalarını itibarsızlaştırmak olduğuna inanılıyor. Maruz kalma ve maruz bırakma açısından bu duygulara az çok hepimiz aşinayız. İki iflah olmaz hastalığımız bu duruma sebebiyet verse gerek. Bunlar birbirini de besleyen kibir ve gururdur. Kibir, büyüklük taslama, kendini herkesten üstün tutma, başkalarına yüksekten bakma eğilimidir. Gurur ise, kendini değerli ve üstün görme duygusudur. Gurur bencillik duygusunun bir görünüşüdür; insanın kendi kişiliğine ve benliğine fazlaca güvenmesi ve ona değer vermesidir. Kibirli kimse kendisini olduğundan daha büyük, daha kuvvetli sanıp başkalarını küçük ve önemsiz görür. Biriyle ilgili aşırı genellemeli olumsuz bir yargıda bulunmak, bize hayali bir üstünlük duygusu katarak egomuzu güçlendirir. Eğer biri daha fazla şeye sahipse, biri daha fazlasını biliyorsa veya daha fazlasını yapabiliyorsa insan nefsi kendini tehdit edilmiş hisseder. Çünkü “az duygusu” nefsimizi diğerleri karşısında zayıflatır. Bunun üzerine, diğer kişinin sahip olduğu, bildiği ya da yapabildiği şeyleri aşağılayarak, küçümseyerek veya eleştirerek kendimizi toparlamaya çalışırız. Başkalarını itibarsızlaştırma birçok kişiyi bize yabancılaştırırken, insan bunun bedelini dışlanma ve yalnız kalma ile ödeyebilir. Kendi dışımızda var olan sonsuz varlık ve hakikat karşısında kendi küçüklüğümüzü, sınırlı varlığımızı ve gücümüzü görmek, insanî zaaflarımızı anlamaya çalışmak, itibarsızlaştırma sendromundan çıkış için bize yetecektir.

 

 

Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Fetal alkol Sendromu(5368)

Asperger Sendromu Hakkında(5363)

Cushing Sendromu(5362)

İtibarsızlaştırma Politikasına Örnek(5356)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!