Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Seramik ve Endüstriyel Önemi
www.arsivbelge.com
Seramik ve Endüstriyel Önemi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Seramik ve Endüstriyel Önemi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Seramik ve Endüstriyel Önemi

Seramik, metaller, organikler ve seramik olarak sınıflandırılabilen, kullanımı olan tüm katı maddelerin önemli sınıflarından birini teşkil eder. Daha genel bir tanımda “tabii veya sentetik minerallerden üretilen ürünler” şeklinde de olabilir. Oldukça önemli miktarda karbürlü, nitrürlü ve borlu seramikler üretilmesine rağmen önemli seramiklerin çoğu kompleks oksitler ve silikatlar içerir. Teknolojik açıdan seramik sözcüğü için inorganik maddelerin dikkatlice hazırlanıp, harmanlanması, biçimlendirilmesi ve kurutularak pişirilmesi yoluyla elde edilen ürünlerdir. Şeklinde bir tanımla yapmak mümkündür.

Seramik malzemeler farklı bileşimde kristal ve cam yapılı fazları içermekte ve genellikle porozite ihtiva etmektedir. Bu farklı yapı bileşenlerinin miktarı ve dağılımları seramik malzemelerin özelliklerini önemli ölçüde etkilemektedir. Örneğin; yapıda mevcut fazların yerleşim düzenini değiştirmek, yalıtkan olan bir  seramik malzemeyi iletken hale getirmekte veya bunun tersi olabilmektedir. Bunedenle, seramik malzemelerin geliştirilmesi konusunda ana fikir, mikro yapı üzerine yoğunlaşmıştır.

 Seramik endüstrisinin en önemli özelliği birçok diğer temel taşlardan biri olmasıdır. Örneğin; refrakterler; metalürji endüstrisinin, aşındırıcılar; makine – takım ve otomobil endüstrisinin, uranyum oksit yakıtlar; nükleer güç santrallerinin en önemli bileşenlerinin birisidir. 

Günümüzde seramik malzemelere ilginin artmasının başlıca nedenleri aşağıda belirtilmiştir;

1) Yüksek sıcaklık dayanımı

2) Kimyasal kararlılığın yüksek olması

3) Çok sert olmaları

4) Metallerden hafif olmaları

5) Hammadde olarak bol miktarda bulunması ve genellikle metallere kıyasla ucuz olmaları

6) Pahalı ve stratejik metallere ihtiyaç göstermemesi

7) Erozyon ve aşınmaya karşı dirençlerinin yüksek olması

8 ) Oksitlenmeye karşı dirençlerinin yüksek olması

9) Sürünme katsayısının düşük olması

10) Basma mukavemetinin yüksek olması.

 Bütün bu üstün özelliklelerine rağmen, seramik malzemelerin en önemli istenmeyen özelliği gevrek karakterde olmalarıdır.

 Bugün seramik, taşıdığı özellikleri ile elektronik sanayinde birçok diğer  malzemelerin yerini almıştır. Seramik malzemeler dielektrik malzemelerin kapasitans değeri, diğerlerine oranla yaklaşık bir katıdır. Yine ferrit seramikler, manyetik özellikleri ile elektronik sanayinde büyük ölçüde kullanılmaktadır. Doğada bulunmayan bazı element bileşikleri, seramik sanayinde yapılabilmekte ve tungsten karbür gibi kesiciler, bor karbür gibi aşındırıcılar, titanatlar gibi kapasitörler kullanıma sunulmaktadır.

 Seramik malzemeleri çok eski zamanlardan beri var olmalarına rağmen, bilimsel olarak araştırılmaları yakın zamanlarda yapılabilmiştir. Bu malzemelerin yapıları metallere oranla çok karışıktır.

 Teknolojinin de ilerlemesi ile ancak içinde bulunduğumuz yüzyılın ikinci yarısından itibaren seramik alanında büyük gelişmeler olmuştur. Bu gelişmenin nedenleri şöyle sıralanabilir.

1. Hızla gelişmekte olan, elektronik, tıp, nükleer enerji ve uzay çalışmaları alanlarında seramik malzemelere duyulan gereksinimiz çok olması araştırmacıları zorlamıştır.

2. Son zamanlarda, seramik konusunda çalışma koşullan geliştirilmiş, araştırmalar artmış ve en önemlisi araştırma sonuçları yayınlanmıştır.

3. Çağdaş araştırma gereçleri seramik konusunda kullanılmaya başlamıştır. ( X ışınları, elektron mikroskobu, diferansiyel termik analiz, termal gravimetri gibi. )

4. Seramik malzemelerin birçok özelliklerinin standart ölçülere dayandırılarak üretilmesi zorunluluğu çalışmaları yoğunlaştırmıştır.

5. Jeoloji, mineraloji, kimya, fizik, fiziko – kimya, yüksek sıcaklık kimyası bilimleri ile seramik bilimindeki teoriler açıklanmıştır. Faz diyagramları ile oksitlerin ısıl davranışları belirlenmiştir.

 Bütün bunlardan anlaşılacağı üzere, çok uzun geçmişine rağmen, seramiğin, dünyada ve özellikle ülkemizde, çok yeni bir bilim dalı olduğu söylenebilir. Bu bilim dalında gün geçtikçe çeşitli araştırmalar yapılmakta ve yapılan araştırmaların sonuçları insanlık hizmetine sunulmaktadır.

 

Kaynaklar:

1 –   YILMAZ H. , ” Pencere Cam Atıklarının Porselen Üretiminde Değerlendirilmesi” , Bitirme Ödevi, Sakarya Üniversitesi, 2002

2-  TOPLAN Ö. , “Geleneksel Seramikler” Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Lisans Ders Notları, 2008

3- TANIŞAN, H., METE. Z., “Seramik Teknolojisi ve Uygulaması” cilt 1, s. 1-2 Şubat 1986

 Eyüp YAYLACI


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Sagar Pişirim Tekniği Hakkında(5378)

Diş Hekimliğinde Seramik ve Porselenler(5375)

Desen Dersi Modülleri(5373)

SERAMİK BULUNTULAR IŞIĞINDA GEÇ TUNÇ ÇAĞI(5367)

Genel ve Endüstriyel Yönetim(5366)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!