Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Minerallerin İnsan Bedenindeki Önemi
www.arsivbelge.com
Minerallerin İnsan Bedenindeki Önemi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Minerallerin İnsan Bedenindeki Önemi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Minerallerin İnsan Bedenindeki Önemi

Sağlığımız açısından önemli olan bir çok minerali vücudumuzda barındırırız. Eksikliğinde sağlık problemlerine neden olan mineraller hayati öneme sahiptirler.

İnsan Bedenindeki Minerallerden Bazıları

Demir:

Demir, vücuttaki hemoglobin (kırmızı kan hücresi), miyoglobin (kas pigmenti) ve enzim üretimi için gereklidir. Demir, insan bedeninde büyümeye yardımcı olur. Kişiyi yorgunluğa ve hastalıklara karşı korur. Demir minerali özellikle kadınlar için büyük önem teşkil eder. Çünkü kadınlar 1 ay içerisinde erkeklerin kaybettiğinin iki katı kadar demir kaybederler. Bu sebeple demir eksikliği hastalığı kadınlarda en sık görülen hastalıklardan bir tanesidir. Ayrıca demir, vücuttaki B grubu vitaminlerinin kullanımlarını arttırmaktadır.

Kalsiyum:

Kalsiyum sağlıklı bir yaşam için en önemli minerallerden bir tanesidir. Bu mineral kemiklerimizde yüksek miktarda bulunur. Eksiklik çekildiği durumlarda ise diş ve sırtta ağrılar, kemiklerde zayıflama, çatlama ve kolay kırılmalar görülür. Kalsiyum, sadece kemiklerde değil vücudumuzdaki pek çok alanda etkindir. Özellikle vücuttaki demirin kullanımı ve alınan gıdaların hücre zarından geçebilmesi için gerekli olan bir mineraldir. Stres, egzersiz yetersizliği, mineral yağ, fazla yağ alımı gibi faktörler nedeniyle vücuttaki kalsiyum miktarı azalır.

Badem, süt ürünleri, soya fasulyesi ve sardalya balığı gibi gıdalar ise demir bakımından zengin ve sık tüketilmesi gereken yiyeceklerdir.

Bakır:

Bakır minerali karaciğerde depolanan önemli minerallerden bir tanesidir. Çünkü bakır, vücut dokusunun yeniden oluşması için gerekli enzimlerin hayati bileşenidir. Bunun yanı sıra hemoglobine bağlı demirin korunması ve C vitamininin kullanılması için gereklidir. Beyin sinirlerimiz ve bağ dokusu için de oldukça önemlidir.

Fosfor:

Fizyolojik kimyasal reaksiyonlara giren fosfor bunun yanısıra vücuttaki tüm hücrelerde bulunur. Sağlıklı kemik ve diş yapısı, kalp düzeni ve böbrek fonksiyonları için önem taşır. Özellikle süt ve deniz ürünlerinde yüksek miktarda bulunur.

İyot:

Metabolizmayı düzenlemekle görevli olan tiroid bezlerinin içeriğinde yer alan iyot minerali tiroid ve tiroid kontrol mekanizmasını düzenler, zihinsel fonksiyonlar, kilo ve enerji konularında önemli rol oynar.

Krom:

Krom minerali, vücuttaki basit şekerin parçalanması konusunda görev alır. İnsülin oluşumuna, kandaki şeker ve kolesterol düzeyinin kontrolüne yardım eder. Krom; vücuttaki enzim ve hormonlar için çok önemlidir. Yer fıstığı, üzüm suyu, peynir, buğday ve mayada bolca bulunur.

Potasyum:

Potasyum minerali, insan yaşamı için en önemli minerallerden biridir. Vücuttaki potasyumun yüzde 98'i hücre duvarlarının içinde bulunur ve sodyumla birlikte vücuttaki su dengesinin sağlanmasına yardımcı olarak gıdaların hücre içine geçişini sağlar. Potasyumun en önemli görevlerinden biri de sinir sistemindeki mesajları hücrelere iletmesidir. Her gün bu mineral vücutta kullanılır ve tekrar yeri doldurulur. Kalbimiz ve vücuttaki diğer kaslarımızın sağlıklı yapısını koruması potasyuma bağlıdır. Fazla şeker, diüretikler, laksatifler, fazla tuz ve stres bu mineralle birlikte vücuttan atılır. Bütün sebzelerde; kayısı, muz, patates, fındık, sardalye, avokado ve portakal gibi narenciye meyveler potasyum açısından zengin yiyeceklerdir.

Magnezyum:

Magnezyum minerali, vücudumuzun C vitamini, kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyumu daha etkili bir şekilde kullanabilmesi için gereklidir. Sağlıklı dişler ve sindirim sisteminin sorunsuz çalışması için gerekli olan bu mineral aynı zamanda sinir sisteminin ve kasların gevşemesini sağlar. Kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesinde büyük rol oynayan magnezyum, badem, soya fasulyesi ve yabani havuç gibi besinlerde bulunur.

Boron:

Vücudumuzda kalsiyum, magnezyum ve fosforun muhafazası için gerekli olan mineraldir. Boron bu üç mineralin vücutta maksimum şekilde kullanılmasını ve muhafazasını sağlayan yardımcı mineraldir.

Kükürt:

Saç, cilt ve tırnakların sağlıklı olması için gerekli olan kükürt, aynı zamanda vücuttaki oksijen dengesinin muhafazasına yardımcı olur, bu da beyin fonksiyonları için çok önemlidir. Kükürt aynı zamanda B-grubu vitaminlerinin işlevlerini yerine getirmesine ve karaciğerde safranın salgılanmasına yardımcı olur.

Selenyum:

Selenyum, vitamin E ile birlikte antioksidan ve hücre koruyucusu olarak çalışır. Erken yaşlanma ve dokuların oksidasyon nedeniyle zarar görmesini engeller. Erkeklerde bulunan selenyumun yarısı üreme sisteminde bulunur. Selenyum dokuların elastikiyetinin korunması için önemlidir.

Çinko:

Çinko minerali, vücudun sağlıklı bir yapıda tutulması için herşeyi harekete geçiren bir kıvılcım gibi çalışır. Vücuttaki pek çok fonksiyonda görev yapmaktadır. Özellikle RNA ve DNA oluşumu ve proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi için çok önemlidir.

İnsan vücundaki her hücrede çinko vardır. Zihinsel fonksiyonlarda, vücudun kendi kendini iyileştirmesi ve yenilemesi gereken durumlarda, kanın stabilizasyonunda, vücuttaki alkali dengesinin muhafazasında önemli roller üstlenir. Bu mineralin varlığına en çok ihtiyaç duyan organlar kalp, beyin ve üreme sistemidir. Zencefil, süt, ayçiçeği, helvacı kabağı tohumu, Ringa balığı çinko bakımından zengin yiyeceklerdir.

Sodyum:

Bu mineral sinir ve kas fonksiyonlarının devamı için çok önemlidir. Asıl görevi sıvı pompalanmasını ve gıdaların hücre zarından geçişini sağlamaktır. Sodyumun çok miktarda alınması, kan basıncının yükselmesine neden olur.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
İnsan Irkı ve İnsan Türünün Dağılımı(5384)

Antropoloji Bölümü – Mesleği(5368)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!