Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Büyük Sahra Çölü
www.arsivbelge.com
Büyük Sahra Çölü dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Büyük Sahra Çölü başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Büyük sahra çölü hakkında bilgi ve Büyük Sahra çölünde yaşayanlar hakkında kısa bilgi:

Dünyanın en büyük çölüdür. Afrika’nın kuzeyindedir. Yüzölçümü 9.000.000 km2 kadardır. Bu büyük yüzölçümüne karşılık, nüfusu 2.000.000′u ancak bulur. Bütün Afrika kıtasının üçte birine yakın büyüklükte olan Büyük Sahra Atlas Dağları’ndan Niger İrmağı ve Cad yakınlarına, Atlas Okyanusu’ndan Nil boylarına kadar uzanır.

Büyük Sahra başlıca üç değişik yer şekli gösterir: Kumlarla kaplı çöller, dağlık bölgeler, taşlık, yaylalar, Ahaggar ve Tibesti dağları Büyük Sahra’nın orta kesimlerinde bulunur. Yükseklikleri 3000 metreyi geçer. Dağlık bölgeler geçici de olsa akarsuların kaynak yeridir. Asıl çöller dağlardan sonra başlar. Bunlar sırf kum çölleridir. Bu kum çöllerini, yükseklikleri daha fazla olan taş çölleri çevreler.

Büyük Sahra dünyanın en sıcak yerlerinden biridir. Yaz sıcaklık ortalaması 32 derece, kış sıcaklık ortalaması ise 15-20 derecededir. Geceyle gündüz arasındaki sıcaklık farkının 26 dereceyi bulduğu, geceleri sıcaklığın —9 dereceye kadar düştüğü olur.

Vadilerin mevsimden mevsime su gören yerlerinde bazı yeşilliklere rastlanır. Bunların dışında Büyük Sahra’daki tek yeşil yerler vahalardır.Bu büyük çöldeki vahaların yüzölçümü 200.000 km3 kadardır. Buralarda tarım yapılır. Vahalarda en çok görülen ağaç hurmadır. Büyük Sahra’da 30 milyon kadar hurma ağacı olduğu hesaplanıyor.

Büyük Sahra’da Yaşayanlar

Büyük Sahra’da yaşayanların çoğunu Berberiler teşkil eder. Bunlar Müslümandır. Batıda yaşayan Tuaregler’le orta kesimde yaşayan Tibbular bunların boylarıdır. Sahranın kenar kesimlerinde Araplar yaşar.

Büyük Sahra’da ulaştırma eskiden kervanlarla yapılırdı. Yüzlerce deveden meydana gelen kervanlar belirli bir yoldan giderler, vahadan vahaya konup göçerlerdi. Sonra otomobil yolları yapıldı. Bugün Büyük Sahra’nın birçok kesimlerinde otomobil yolları vardır. Bu yolların üzerine benzin istasyonları açılmıştır. Havayollarının gelişmesi de bu büyük çölde yolculuğu kolaylaştırmıştır.

XV. yüzyıldan beri Büyük Sahra’yı keşfetmek için çeşitli seyahatler yapılmıştır. Bu seyahatler XVIII. ve bilhassa XIX. yüzyıllarda çok artmıştır. XIX. yüzyılda en önemli keşif seferlerini İngiliz G. Laing (1826′da), Fransız René Caillé (1827), İngiliz James Richardson ve Alman Heinrich Barth ile Adolf Overweg (1850′de) Gustav Nachtigai (1866-1874′te) yapmıştır. Bu keşif seyahatleri sırasında çölün birçok kesimleri ölüm tehlikeleri arasında geçilmiş, seyahate katılanların bir kısmı yol şartlarına dayanamayarak ölmüşlerdir. XX. yüzyılda motorlu araçların gelişmesiyle çöldeki araştırmalar daha da genişledi.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı(5380)

Büyük – Küçük Kavramları Öğretimi(5379)

Büyük Selçuklu İmparatorluğu(5363)

Büyük Selçuklu Devleti(5359)

Sahra Çölü İklim Özellikleri ve Yüzey Şekilleri(5354)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!