Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Kaftanlar Hakkında
www.arsivbelge.com
Kaftanlar Hakkında dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Kaftanlar Hakkında başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Kaftanlar Hakkında Bilgi

Kaftan, Ortadoğu’da erkeklerin giydiği Mezopotamya kökenli uzun giysidir. Osmanlı­larda 1828′de yapılan giyim kuşam değişikli­ğine değin kullanılmış, İran’da, Arap ülke­lerinde ve Kuzey Afrika’da da yaygınlık kazanmıştır. Genellikle pamuk, ipek ya da bu ikisinin karışımı kumaşlardan yapılır.

Kaftanın uzun, geniş yenleri vardır. Çoğu zaman bir kuşakla bağlanırsa da, önü açık­tır. Ortaçağdan başlayarak Hasidi Yahudi­lerinin giydiği siyah rahip latasına da kaftan denir.

Osmanlı erkeğinin toplum içindeki konu­munu belli etme gibi bir özelliği de olan kaftan, aynı zamanda ödüllendirme amacıy­la padişah ya da sadrazam tarafından devle­te yararlık gösterenlere, vezirlere, beyler­beylerine ve yabancı ülke elçilerine de giydirilirdi. Murassa, keçe, çuha gibi çeşitle­ri olan kaftanların kışın giyilenleri kürkle de kaplanırdı. Osmanlı hanedanının ya da devlet adamlarının ve varlıklı kişilerin kul­landığı kaftanlar zengin işlemeli, değerli taşlarla süslü olurdu.

19. yüzyılın ortalarına dek kullanılan kaftanların üzerine cübbe, kürk ya da kapaniça giyilirdi. Kaftanlar, giyen kişilerin toplumsal konumunu gösterir ve bunu renk, derece ve şeritleriyle belli ederlerdi. Ağır, değerli kumaşlardan yapılanları, gümüş ve altın telli şeritlerle süslenir, altın ve elmas takılar takılırdı. Vezir kaftanları kadifeden yapılır ve kışın samur kürkle giyilirdi. Padişahtan imtiyaz alan kumandanlara bunun bir belirtisi olarak kaftan ve kılıç verilirdi. Kaftanın murabba, çuha ve keçe gibi çeşitleri vardır.

Osmanlı da Kaftan, İran’lılardan Araplara geçmiş ve Osmanlı fetihleriyle Fas’a kadar yayılmıştır. Fas’ta özellikle kadınlar, kolsuz kaftan giyerlerdi. Suriye’de ise bedevi emîr ve şeyhleri kaftanı bir kış elbisesi olarak kullanıyorlardı

Osmanlılarda kaftan, önemli hizmetler görenleri mükâfatlandırmak için hediye edilen özel bir elbise oldu. Kumandanlara bir imtiyaz verildiği zaman buna işaret olarak kılıç ve kaftan verilirdi. Genellikle önü ve kolları işlemeli olan kaftanların murabba kaftan, keçe kaftan, çuha kaftan gibi çeşitleri vardı. Renkleri, şeritleri ve düğmeleri de verilecek şahsın rütbesine ve gördüğü hizmete göre değişirdi. Bunlar, bayramlarda sadrazamın huzurunda kaftancıbaşı tarafından sahiplerine dağıtılırdı.

Kaftan ağası veya kaftancı başı sarayda kaftanları muhafaza etmekle görevli kişi. (Kaftan ağası, sadrazamın maiyet memurlarındandı. Sadrazamın huzurunda kaftanları sahiplerine giydirirdi.)


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     
Çalışmalarınız ve ödevleriniz için her türlü kaynak ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!
          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!