Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Roket ve Güdümlü Füze Hakkında Bilgi
www.arsivbelge.com
Roket ve Güdümlü Füze Hakkında Bilgi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Roket ve Güdümlü Füze Hakkında Bilgi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Roket Hakkında Bilgi - Güdümlü Füze Hakkında Bilgi

Roket; patlayıcı maddeleri çok uzaklardaki belirli hedeflere göndermede ve bilimsel araştırmalarda veri toplamak, ölçüm yapmak için geliştirilen aygıt ve astronotların uzaya gönderilmesinde kullanılan araçtır. Roketlerdeki itici gücün kaynağı, roket motorlarında oluşturulan sıcak gazın hızla dışarıya atılmasından doğan tepkidir. Roketler sıvı bir yakıtın yanında yakıcı olarak sıvı oksijeni de birlikte taşırlar. Ayrı ayrı tanklarda depolanan yakıt ve oksijen, pompalama sistemiyle yanma odasına püskürtülür. Yanma odasında oluşturulan küçük bir kıvılcım reaksiyonu başlatması sonucunda ortaya çıkan sıcak gaz, büyük bir basınçla geriye doğru atılır ve roket ileriye doğru itilmiş olur.

İlk kez 13. yüzyılda Çinliler tarafından keşfedilen ilk roketler, katı yakıtlı ve kısa menzilliydiler. Yakıt olarak barut kullanıyordu. Sonraları Avrupa’da da yapımına başlanan roket, gelişimini burada sürdürdü. 19. yüzyılın sonlarına doğru uzay araçları için roketin önemi duyulmaya başlandı. 1926′da ABD’li H. Goddard ilk sıvı yakıtlı roketi fırlatmayı başardı. Avrupa’nın ilk sıvı yakıtlı roketi ise 1931′de Alman J. Winkler tarafından fırlatıldı. Almanlar sıvı yakıtlı roketleri daha da geliştirirler ve V-2 roketlerini uygulamaya koydular. Werner von Braun, bu gelişmelerde büyük rol oynadı. 1957 ve 1958′lerde V-2′lerin geliştirilmesiyle dünya yörüngesine ilk uydular yerleştirildi. Ardından çok kademeli roketler geliştirildi. Satürn-5 roketi üç kademeden oluşturuldu. Yakıtı ve görevi tamamlanan kademe asıl roketten ayrılıyor ve hafifleyen roket daha yüksek bir hızla ulaşıyordu. Satürn-5′in ilk uçuşu 1967′de gerçekleştirildi. Asıl başarı 1969′da yapılan ve insanoğlunu ilk kez Ay’a götüren uçuşla sağlandı. Bu uçuş Satürn-5′in dünyada o güne kadar yapılan en güçlü roketi olduğunu kanıtladı. Roket insanoğlunun Ay’a gitmek gibi eski bir düşünü gerçekleştirmede önemli bir rol oynadı. Güneş sisteminin içinde ve ötesinde, insansız uzay araştırmalarının yapılabilmesini olanaklı duruma getirdi ve uzayla ilgili bilgilerin çoğaltılmasına yardım etti.

Güdümlü Füze

Fırlatıldıktan sonra hedefini bulması için yönlendirilen füze. Havada çok hızlı ilerleyen roketler de, su altında ilerleyen torpiller de aslında birer güdümlü füzedir. Yapıları roket motoru, güdüm sistemi, savaş başlığı ve ateşleme düzeneklerinden oluşur.

Nükleer ya da biyolojik başlıklar da taşıyabilen güdümlü füzeler, çok uzun menzilli (örneğin kıt’alar arası) olabilir. Bu füzeler, 8 000 km uzaklıktaki bir kasabaya yönlendirilebilecek duyarlılığa sahiptir. Çeşitli yönlendirme sistemlerinden biri, hedeften yansıyan sinyalleri izlemektir. Çoğunlukla bir bilgisayar sitemi taşıyan bu füzeler, uydular aracılığıyla konumunu ve hızını sürekli olarak düzenlese de, çeşitli savunma sistemleri ya da füzede oluşabilecek sorunlar, güdümlü füzelerin hedefini şaşırmasına yol açabilmektedir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Savaşta Bilgi mi üstündür Kılıç mı? Münazara Örneği(5652)

BGYS (Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi)(5371)

İşletmelerde Bilgi Yönetimi(5367)

BİLGİ ŞÖLENİ ( Sempozyum )(5365)

Yönetim Bilişim Sistemi ( Management Information Systems )(5363)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!