Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Katılım Bankacılığı Ayrıntılı Bilgiler
www.arsivbelge.com
Katılım Bankacılığı Ayrıntılı Bilgiler dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Katılım Bankacılığı Ayrıntılı Bilgiler başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Katılım Bankası Nedir, Nasıl Çalışır, Kar Payı Nasıl Hesaplanır, Türkiyedeki Katılım Bankaları Hangileridir?

Katılım Bankaları mali sektörde faaliyet gösteren, reel ekonomiyi finanse eden ve bankacılık hizmetleri sunan kuruluşlardır. Katılım Bankaları, tasarruf sahiplerinden topladıkları fonları, faizsiz finansman prensipleri dahilinde ticaret ve sanayide değerlendirerek, oluşan kâr veya zararı tasarruf sahipleriyle paylaşırlar. TL, USD ve EURO bazında vadeli hesaplarda toplanan fonlar, kurumsal finansman desteği, bireysel finansman desteği, finansal kiralama, kâr veya zarar ortaklığı yöntemleriyle değerlendirilir.

Ticaretin ve sanayinin ihtiyaç duyduğu hammadde, yarı mamul veya mamul madde, gayrimenkul, makine veya her tür teçhizatın temini, bu yöntemler aracılığıyla sağlanmaktadır. Katılım Bankaları nakit kredi vermezler, ancak halkın ihtiyaç duyabileceği bankacılık hizmetlerini sunarlar.

Katılım Bankalarının varlık nedeni ve Altın Kuralı “Faizsizlik Prensibi”dir. “Faizsizlik Prensibi”nin özü de; Fon toplarken “sabit bir getiri” taahhüt etmemek, Fon kullandırırken nakit kredi vermeyip, malı “peşin alıp vadeli satmak”tır.

Türkiye’de ve dünyada halkın bir kesimi, faiz gelirinden uzak durmaktadır. Bu nedenle klasik bankalara gitmeyen fonlar atıl kalmaktadır. Bu durum hem genel ekonomi açısından, hem de tasarruf sahibi açısından bir kayıptır. Katılım Bankaları, mali sektörde bir yenilik olarak, klasik bankalara gitmeyen fonları ekonomiye kazandırmak ve tasarruf sahiplerinin fonlarını güvenle saklamalarına ve değerlendirmelerine yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Ayrıca orta ve uzun vadede yatırımların finanse edilmesi yoluyla kalkınmaya katkı sağlarlar.

Kuruluş aşamasında, dalında uzman kişilerin oluşturduğu heyetlerin görüşleri doğrultusunda ve dünyadaki uygulamalardan örnek alınarak Katılım Bankalarının topladığı fonları değerlendirmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerle elde edilen kazancın ticari kazanç niteliğinde olduğu ve faizden esaslı olarak farklılık gösterdiği konusunda bir görüş birliği oluşmuştur.

Türkiyede faizsiz bankacılık alanında faaliyet gösteren bankalara Katılım Bankaları denmekte. Katılım Bankaları Katılım Bankaları Birliği çatısı altında temsil edilmekte.
Katılım Bankaları hangileri? Katılım Bankaları listesinde Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Bank Asya ve AlBaraka Türk yer almakta.

Katılım Bankaları hakkında bilgiler, Katılım Bankaları ne zaman kuruldu diyenler için detaylar:

Bank Asya Katılım Bankası (bankasya.com.tr): Türkiye çapında yaygın şube ağı bulunan Bank Asya 1996 yılında Asya Finans Kurumu olarak faaliyetlerine başlamıştır. 2005 yılında bu yana Bank Asya ünvanını taşıyan Katılım Bankası çok ortaklı, yerli sermayeli bir yapıya sahiptir. Faizsiz bankacılık alanındaki çalışmalarını yurtdışında muhabir bankalar aracılığıyla yürütmekte olan Bank Asya ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ile bireysel, ticari ve kurumsal bankacılık alanlarında müşterilerine hizmetler sunmaktadır. Bank Asya İnternet Şubesi, Alo Asya Telefon Bankacılığı, ATM ve POS terminalleri yanında Bank Asya kredi kartı ile geniş kitlere ulaşmaktadır.

Kuveyt Türk Katılım Bankası (kuveytturk.com.tr): Ülkemizdeki 1989′dan bu yana faizsiz bankacılık alanında çalışan Kuveyt Türk katılım bankası yüzü aşkın şubesi ile bu sektörde yer almakta. Ortaklık yapısında Kuveyt Finans Kurumu, Kuveyt Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu, İslam Kalkınma Bankası ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü gördüğümüz Kuveyt Türk Katılım Bankası yurt içi ve dışı muhabir bankalar aracılığıyla süratli ve kaliteli hizmeti prensip edinmiş durumda. Yatırımları ve iştirakleri arasında tekstil, metal ve emlak sektörleri bulunan Kuveyt Türk cazip konut kredisi ve araç kredisi ile tüketici finansmanına katkı sağlamaktadır.

Albaraka Türk Katılım Bankası (albarakaturk.com.tr): 1985 yılında bu yana faaliyetlerini sürdüren Al Baraka Türk, Albaraka Bankacılık Grubu (ABG), İslam Kalkınma Bankası (IDB) ve yerli sermaye oluşan bir ortaklık yapısına sahiptir. Cari hesaplar ve katılım hesapları ile toplanan fonları bireysel, kurumsal finansman ile finansal kiralama, proje bazında kar zarar ortaklığı gibi hizmetlere dönüştüren Albaraka Türk faizsiz bankacılığın öncülerinden olarak hizmet vermekte.

Türkiye Finans Katılım Bankası (turkiyefinans.com.tr): Faisal Finans Kurumunun daha sonra Family Finansa dönüşmesi (Ülker gurubu) ardından Anadolu Finans ile birleşmesinden (Boydak grubu) doğan Türkiye Finans Kurumu 2005′ten bu yana 1 milyondan fazla müşteriye hizmet etmektedir. Şu an en büyük ortağı Suudi Arabistan’ın en büyük bankası olan The National Commercial Bank (NCB) olan Türkiye Finans bireysel ve kurumsal bankacılıktan başka kobi bankacılığı ve bireysel emeklilik sistemi gibi hizmetler de yürütmekte.

Katılım Bankaları Birliği (tkbb.org.tr): Katılım Bankaları Birliği Bankacılık Kanunu sonucunda kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olup belirli ilkeler çerçevesinde katılım bankalarının hak ve menfaatlerini savunarak bankacılık sisteminin büyümesini ve sağlıklı olarak çalışmasını temin etmeye çalışmaktadır. Katılım Bankaları nasıl çalışır, katılım fonlarının sigortalanması, katılım bankacılığı nedir gibi pek çok sorunun cevabını birliğin internet sitesinde bulabilirsiniz.

Kar Payı nedir: Katılım Bankalarında vadeli hesaplarının kazançlarına kar payı denilir.

Kar Payı oranları: Katılım Bankaları kar payı oranlarını internet sitelerinden, telefon bankacılığından veya gazetelerden öğrenebilirsiniz.

Kar Payı hesaplama: Katılım bankaları kar payı hesaplamada duyurulan kar oranlarına göre net ödenen miktarlar şu yöntemle bulunur: Katılım Bankaları son dağıtılan kar payları, kar oranı, kar payı oranı gibi bilgiler yayınlamakta. Örneğin 30 gün vadeli herhangi bir katılım hesabı için kar payının yüzde 10 olduğunu düşünelim. Söz konusu tutar hesaptaki paradan elde edilen gelirin yıllık olarak getirisinin göstergesidir (faiz benzeri). Aylık yüzde 10 kar oranı, 30 günlük (1 aylık) 1.000 TL’lik bir hesaba kar payı olarak 8,22 TL yatırılması anlamına gelmekte (Hesaplama yöntemi: (yüzde 10 / 365 gün)* 30 gün). Söz konusu tutardan yüzde 15 stopaj kesilmesi halinde 1000 TL’nin aylık getirisi 6,99 TL olmaktadır. Katılım Bankaları hesabınızın cinsine göre (örneğin yüksek tutarların bulunduğu hesaplarda) katılım oranı daha yüksek hesaplanabilir.

Kar Payının vergilendirilmesi: Katılım Bankalarınca ödenen kay payının vergilendirilmesi işleminde yüzde 15 stopaj kesintisi uygulanmaktadır. Söz konusu kar payı stopajı brüt ve net ödenen arasındaki farktan da bulunabilir.

 Katılım Bankacılığı Sistemi Hakkında Ayrıntılı Bilgi için tıklayınız...


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Güncel Bilgiler 2014(5368)

Yaşamınızı Kolaylaştıracak Pratik Bilgiler(5365)

Yemek Yaparken Yararlanacağınız Pratik Bilgiler(5364)

İnternet Bankacılığı ve Risk Faktörü (5353)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!