Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

İnşaat Yapımında Kullanılan Malzemeler
www.arsivbelge.com
İnşaat Yapımında Kullanılan Malzemeler dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
İnşaat Yapımında Kullanılan Malzemeler başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

İnşaat Yapımında Kullanılan Malzemeler

Gazbeton

Gazbeton, literatürde "gazbeton" olarak bilinen, bünyesindeki milyonlarca gözenek nedeniyle ilave ısı yalıtım malzemesi kullanmaya gerek kalmadan yalıtım sağlayabilen, hafif, depreme ve yangına dayanıklı, dünyada yaygın olarak kullanılan kagir bir yapı malzemesidir.Yeryüzünün en değeli varlığı olan topraktan değil, kuvarsit veya kum İle çimento, kireç ve suyun karışımından elde edilmektedir. Gazbeton’un özellikleri ve sağladığı avantajlar:

1. Gazbeton yüksek ısı yalıtımı sağlar : Hacminin % 84'ü hava dolu gözeneklerden oluşan Gazbeton, beton, yatay delikli tuğla ve briketten daha hafif bir yapı malzemesi olduğu için ısı yalıtım özelliği de bu malzemelere göre daha iyidir. Gazbeton ile yapınız yazın serin, kışın sıcak olur. 2. Gazbeton hafiftir : Kuru birim hacim ağırlığı maks. 400 kg/m3 olan Gazbeton Donatısız Yapı Malzemeleri, yapınızı hafifleterek deprem emniyetini artırır ve donatı tasarrufu sağlar.

3. Gazbeton sağlamdır : Gazbeton Yapı Malzeme ve elemanları, inşaat teknolojisinin gerektirdiği çeşitli mukavemet sınıflarında imal edilir. Gazbeton İle yapılan döşeme, duvar ve çatılar sağlamlık ve statik özellikleri İle kusursuzdur. 4. Gazbeton yanmaz : Gazbeton ürünleri, DIN 4102 ye göre A1 sınıfı "yanmaz" yapı malzemeleri grubundadır. 1.000 °C' ye kadar ateşe dayanıklı olan Gazbeton, yapılarda yangın emniyeti sağlar.

5. Gazbeton ses yalıtımı sağlar : Gazbeton, DIN 4109'a göre tek katmanlı duvarlar için sağlanması gerekli ses yalıtım direnci değerlerini sağlayan bir yapı malzemesidir. 6. Gazbeton kolay işlenir: Gazbeton ahşap gibi kolayca işlenebilen bir malzemedir. Matkap ile delinebilir, rendelenebilir, çivi çakılıp vidalanabilir, tesisat için kolaylıkla kanallar açılabilir. Malzeme firesini azaltarak, işçilik ve zaman tasarrufu sağlar.

7. Gazbeton milimetrik ölçülerdedir : Gazbeton, üretimi sırasında özel makinelerde milimetrik hassasiyetle boyutlandırılır. Düzgün yüzeyli olması nedeniyle sıva yükünü ve maliyetini azaltır. 8. Gazbeton sağlıklı mekanlar yaratır: Gazbeton'un bünyesindeki milyonlarca gözenek, yapının nefes almasını sağlayarak, rutubetlenmeyi önler, konfor düzeyini artırır.

9. Gazbeton çevre dostudur: Gazbeton kuvarsit, çimento, kireç ve su gibi doğal hammaddelerden üretilir. Gazbeton nerelerde kullanılır, parçaları nelerdir? Düz Duvar Blokları her türlü betonarme, çelik, ahşap, prefabrike ve yığma yapının iç ve dış duvarlarında kullanılan yapı malzemeleridir.Geçmeli Duvar Blokları, düz duvar blokları gibi yapıların iç ve dış duvarlarında kullanılır. Geçmeli bloklarda düşey derzlerde tutkal uygulamasına gerek kalmamaktadır. Böylece bir yandan uygulama hızı artarken diğer yandan tutkal tüketimi de azalmaktadır. U-Bloklar, hatıl yapımında kalıp kullanımını ortadan kaldıran, beton hatıl kullanılması halinde yüzeylerde oluşan ısı kayıplarını engelleyen u-kesitli bloklardır. Köşe duvar blokları, yığma yapıların köşe birleşimlerinde deprem etkilerine karşı güvenlik sağlamak amacıyla kullanılır. Blok üzerindeki dairesel boşluğa donatı yerleştirildikten sonra beton dökülür. Böylelikle köşe noktaların birbirine betonarme olarak bağlanması sağlanır. Asmolen Blokları, döşemelerde kullanılan dolgu malzemeleridir. Yalıtım Plakaları, kolon kiriş gibi betonarme yüzeylerin yalıtımında kullanılmaktadır.

Kum, Çakıl & Mıcır

Genellikle kuvars tanelerinden oluşmuştur. Cama SiO2 sağlar. Doğada yüksek saflıkta yataklar halinde bulunur. Fabrikaya kum, Silifke – Ovacık’tan getirilmektedir. Bütün diğer hammaddelerde önemli olan demir, kumda daha önemlidir. Çünkü toplam harmanın %70 kadarı kumdur. Kuvars taşları, ihtiva ettiği demir oksit bakımından kumdan daha temizdir. Kuvars kaşları, kullanılmadan önce kalsinasyon (kavurma) denilen işleme tabii tutulur. Bu işlem, kuvarsın 850°C’de 1,5 saat ısıtıldıktan sonra soğuk suya dökülmesidir. Termik şoka uğrayan kuvars taşlarının, kristal yapısı değişerek, daha gevşek ve kırılgan bir hale gelir. Daha sonra uygulanacak kırma ve öğütme işlemlerini kolaylaştırır. Kırılmış olan kuvars değirmenlerde öğütülür. Kum, ihtiva ettiği demir oksitin azalması için bir takım işlemlerden geçirilir. Kumun içinde kum taşları, varsa, bunlar, ilk eleme ile yarılarak kırılır ve öğütülür. Kum bu yıkama işleminden sonra flotasyon işleminden geçirilir. Yıkama işlemi ile kumda bulunan ve yüksek oranda demir oksit içeren çok ince taneler atılır. Bu işleme demir oksit parçacıkları içeren, kum taneleri, temiz kum tanelerinden yüzdürme yöntemi ile kum temizlenmiş olur. Kum, %98.5 SiO2 olmasına dikkat edilir. 

Yağlı Kireç Harcı (Kaba Sıva)

7 torba TOZ KALKER KİRECİ 200 litre su ile karıştırılır. Bu karışım 1 m³ kum (kumun temiz olmasına dikkat edilir), 100 litre su ilave edilerek tekrar karıştırılır ve iki saat bekletilir. Harcın bir süre bekletilmesi faydalıdır. Takviyeli Harç : 7 torba TOZ KALKER KİRECİ 150 litre su ile bulamaç yapılır. Hazırlanan bulamaç 1 m³ kumla 100 litre su ilave edilip tekrar karıştırılır ve iki saat bekletilir. Sıvaya başlarken 4 torba çimento ve 100 litre su ilave edilir.

Önemli Uyarı: Rutubetten korunmalıdır. 10 torbadan fazla üst üste istiflenmemelidir. Türk Standartları esaslarına göre kullanılmalıdır. Süper Badana Kireci Kullanma Talimatı Hazırlanışı: 1kg. Badana Kirecine 3 litre su, 1 torba Badana Kirecine 75 litre su ilave edilerek hazırlanır. Önemli Uyarı: Rutubetten korunmalıdır. 10 torbadan fazla üst üste istiflenmemelidir. Türk Standartları esaslarına göre kullanılmalıdır.

Fayans ve Seramik Yapıştırıcı

İç ve dış mekanlarda; fayans, seramik, çini ve cam mozaiklerin duvarlarda ve yerde sıva ve şap uygulanmış yüzeylere yapıştırılmasında kullanılan, kolay hazırlanan ve uygulanan, yüksek stabiliteye sahip, özel çimentolar ve polimer katkılar içeren hazır bir karışımdır. Seramik,fayans,mermer, doğal taş ve tuğla için iç ve dış mekanların yatay ve düşey, uygulamalarında mükemmel bir yapışma sağlar ve kolay hazırlanır.

Uygulama yapılacak yüzey toz, boya, kir, deterjan vb. tutunmayı önleyici maddelerden arındırılmalıdır. Yüzeydeki bozukluklar uygulama öncesi onarılmalı ve çok emici nitelikteki yüzeyler nemlendirilmelidir.

1.Uygulama Yüzeyi 2.geselfing kendiliğinden yayılan şap 3.esermic fayans ve seramik yapıştırma harcı 4.Fayans - Seramik vs.
Ortalama 6-7 litre kadar su ile 25 kg.lık seramik yapıştırıcısı tercihen düşük devirli bir mikser veya mala ile topak kalmayacak şekilde karıştırılmaıdır. Hazırlanan malzeme yaklaşık 10 dakika dinlendirildikten sonra uygulama öncesinde 1-2 dakika daha karıştırılmalıdır.

Yapıştırma harcı uygulama yapılacak yüzeye bastırarak sürülmeli ve ardından kalınlığı yapıştırılacak malzemenin boyutlarına göre seçilmiş dişli çelik mala ile taraklanmalıdır. En geç 20 dakika içerisinde, taraklanan harç üzerine yapıştşrma işlemi tamamlanmalıdır.Bu süre herhangi bir nedenle aşılmış ise uygulanan yapıştırma harcı yüzeyden alınmalıdır. iyi bir yapışma için lastik çekiç yardımıyla hava dışarı atılmalıdır.

Uygulama esnasında yüzeyde film oluşmuş ise o kısım tekrar taraklanmalı, uzun süre güneşe maruz kalmış çok sıcak yada donmuş yüzeylere uygulama yapılmamalıdır. Duvar ve zemin uygulamalarında 20x20 cm.den büyük seramikler için hem uygulama yapılacak yüzeye hem de seramiklerin arkasına harç uygulanmalıdır. Hazırlanan harç maksimum 3 saat içerisinde tüketilmelidir.

Demir

Çelik demir çubukların inşaat sektöründe ki önemi .. yapımına başlanılan bir inşaatın can damarlarıdır. Betonarme, beton ile çeliğin uyumlu birlikteliği ile oluşturulan kompozit bir malzemedir. Bu malzemeyle oluşturulan betonarme taşıyıcı sistemde, yük etkisi altındaki taşıyıcı elemanlarda oluşan basınç gerilmeleri beton tarafından karşılanırken, çekme gerilmeleri ise beton içerisine yerleştirilen çelik demir çubuklar tarafından karşılanır.

Beton içerisindeki çelik, çekme gerilmelerini karşıladığı gibi, taşıyıcı sistemde sünekliği sağlar. Bu katkısı ile tasarım yükleri üzerindeki baskı karşısında, yada deprem gibi beklenmeyen ani yüklenmelerde yapının toptan göçmesini önler. Bu nitelikteki yüklenmelerde, binaların göçmeden evvel büyük deformasyonlar gösterme kabiliyeti, çelik demir çubukların taşıyıcı sisteme kazandırdığı en büyük özelliktir.

Çimento

Çimento, ana hammaddeleri kalker,kil ve alçıtaşı olan hidrolik bir bağlayıcıdır. Çimentonun bu ya özelliğini yerine getirebilmesi için mutlaka suya ihtiyaç vardır. Çimento, su ile reaksiyona girerek bir bağlayıcıdır. Kırılmış kalker, kil ve gerekiyorsa demir cevheri ve / veya kum katılarak öğüt haline getirilir. Bu malzeme 1400-1500°Cde döner fırınlarda pişirilir. Meydana gelen ürüne klinke Daha sonra klinkere bir miktar alçı taşı eklenip (%4-5) oranında, çok ince toz halinde öğütülerek Çimentosu elde edilir. Katkılı çimento üretiminde; klinker ve alçı taşı dışında, çimento tipine göre 1 birkaçı bir arada olmak üzere tras, yüksek fırın cürufu, uçucu kül, silis dumanı vb. katılır. Çiment beton karışımında hacimce en küçük yeri işgal eden bileşendir; ancak beton bileşenleri iç önemlisidir. Beton üretiminde kullanılacak çimento TS EN 197-le uygun olmalıdır.

Betopan

Ağaç ve çimentonun olumlu özelliklerini bünyesinde birleştiren, yapıların değişik bölümlerinin değişik isteklerine, gereken çözümleri sunabilen inşaat levhasıdır.Betopan'ın Avantajları. Sağlığa zararlı hiç bir madde içermez, Mükemmel ses ve ısı yalıtımı sağlar, Prefabrik yapılar için idealdir, Suda şişmez, küflenmez, Nemden etkilenmez Plastik değildir, Böceklenme yapmaz, Alev almaz, Montajı hızlı ve kolaydır.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
İnşaat Bölümü Staj Dosyaları Örnekleri(5429)

Ebru Yaparken Kullanılan Malzemeler(5385)

Kaba İnşaat -Bilgi(5375)

Temel Çeşitleri Hakkında(5374)

İstinat Duvarı İmalatı ve Gerekli Dolgu Malzemesi(5371)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!