Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Çuval Olayı (Kuzey Irak - Başa Çuval Geçirme)
www.arsivbelge.com
Çuval Olayı (Kuzey Irak - Başa Çuval Geçirme) dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Çuval Olayı (Kuzey Irak - Başa Çuval Geçirme) başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Çuval Olayı

( Amerikan Askerlerinin Kuzey Irakta 11 Türk Askerinin Başına Çuval Geçirilmesi Hadisesidir )

Çuval olayı veya Çuval hadisesi, (ingilizce'de The Hood event) 4 Temmuz 2003 günü Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde karargah kurmuş bulunan (bir binbaşı komutasında) 11 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun ve Türkmen mihmandarlarının Irak'taki işgal kuvvetlerinin bir parçası olan Amerikan 173. Hava indirme Tugayı'na bağlı askerlerce ve yanlarında peşmergelerin de bulunduğu bir ortamda, sürpriz bir baskın sonucu derdest edilmeleri ve başlarına çuval (kukuleta) geçirilmek suretiyle götürülüp 60 saat süresince alıkonularak sorguya çekilmeleri hadisesini tanımlamak için kullanılan terimdir. 2006 başında vizyona giren Kurtlar Vadisi Irak filminin konusunun hareket noktasını oluşturmaktadır.

Hadisenin ana kaynağı ABD Başkanı Bush ve Şahinler (Neo-Conlar) adıyla anılan ekibinin Irak'ı işgal etmek istemesi ve Türk Hükümeti'nden ABD silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Irak'a serbest geçiş ve Adana'da bulunan incirlik Hava Üssü'nün Amerikan keşif ve ağır bombardıman uçaklarına açılması talebinin;TBMM tarafından 1 Mart tezkeresi olarak adlandırılan tezkere ile REDDi.

Gazeteci-yazar Turan Yavuz baskının Paul Wolfowitzin emriyle başlatıldığını iddia etmektedir;4 Temmuz günü yapılmasının nedeni; O günün cuma olması ve 3 günlük Kurtuluş Günü tatili ile Amerikalı yetkililer işbaşında olmayacak ve Türkiyeden gelen tepki telefonları da cevapsız kalacaktı. Wolfowitzden Bremere uzanan yeşil ışığın son adresi, Kerkükteki Albay William Mayville oldu. Süleymaniyedeki operasyon, IKYB lideri Celal Talabaninin Bağdatta Amerikalılara verdiği bir bilgi ile başladığı ve Amerikan istihbaratı, operasyon için Kuzey Iraktaki Türkçe konuşmaları dinlemeye aldı. Bu dinlemeye bölgedeki tüm Özel Kuvvetlerin haberleşmeleri de dahildi. Olay Celal Talabani'nin oğlu, Kubat Talabani tarafından kameraya alındı.

Ayrıca Operasyon için A.B.D.'nin en önemli milli bayramı olan 4 Temmuz (Bağımsızlık Günü - Independence Day) tarihinin seçilmiş olması, günün Cuma'ye denk gelmesi, bu şartlarda konuyu süratle ve diplomatik tarzda çözüme kavuşturabilecek yetkili Amerikan makamlarına ulaşmanın uzun sürmesi ve Türk askerlerinin bu yüzden 60 saat gözaltında bekletilmeleri, Amerikan askerlerince küçük düşürücü kasıtlı hareketlere başvurulmuş olması, "Çuval hadisesi"nın bir provokasyon olduğu görüşlerinin dile getirilmesine sebebiyet vermiştir.


Ekleyen:Yahya Polatkan
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
31 Mart Olayı - Nedenleri ve Sonuçları(5363)

Türkiye Irak Siyasi ilişkileri(5361)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!