Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Bağımlılık ve Bağımlılık Çeşitleri
www.arsivbelge.com
Bağımlılık ve Çeşitleri Hakkında BilgiBağımlılık ve Bağımlılık Çeşitleri dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Yazı Girişi: Bağımlılık zarar verici sonuçlar doğurmasına karşın, madde arama ve kullanma ile karakterize devam eden ve tekrarlayıcı bir hastalıktır. Bu hastalığa zarar verici davranışlar da eşlik etmektedir. Bağımlılık, hem beyni hem de davranışları etkileyen bir hastalıktır. Ancak bu hastalığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. Bu hastalığın gelişmesi ve ilerlemesinde birçok biyolojik ve çevresel etmenler rol oynamaktadır. Ancak bağımlılık bir sürecin sonunda gelişen bir olgudur. Bağımlılık gelişene kadar kişi bazı evrelerden geçer. Önce denemek amaçlı, daha sonra sosyal kullanım ve sonuç olarak da kötüye kullanım ve bağımlılık ortaya çıkmaktadır. Yazının Tamamı aşağıdadır!

Bağımlılık Nedir?

Bağımlılık zarar verici sonuçlar doğurmasına karşın, zorlantılı bir şekilde madde arama ve kullanma ile karakterize süreğen ve tekrarlayıcı bir beyin hastalığıdır. Bu hastalığa zarar verici davranışlar da eşlik etmektedir. Bağımlılık, hem beyni hem de davranışları etkileyen bir hastalıktır. Ancak bu hastalığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. Bu hastalığın gelişmesi ve ilerlemesinde birçok biyolojik ve çevresel etmenler rol oynamaktadır. Ancak bağımlılık bir sürecin sonunda gelişen bir olgudur. Bağımlılık gelişene kadar kişi bazı evrelerden geçer. Önce denemek amaçlı kullanım, daha sonra sosyal kullanım ve bu aşamadan sonra kötüye kullanım ve bağımlılık ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle alkol ve madde kullanımının erken tanınması ile birçok olumsuz sonucun gelişmesi önlenebilir.

Bağımlılık Çeşitleri

Çoğu insan bağımlılık sözcüğünü duyduğunda aklına uyuşturucu veya alkol gibi madde bağımlılıklarını düşünür. (Böyle düşünülmesinin en mantıklı sebebi ise ABD’de Madde Kullanımı ve Mental Sağlık Hizmetleri’ne göre; ABD’de her sekiz kişiden birinin alkol ya da uyuşturucu ile bağlantılı önemli bir sorunun bulunması). Fakat uyarıcı maddeler ve diğer yaygın maddeler bağımlısı olunan tek şey değildir.

Aslında sadece ”madde” kelimesini kullanmak yerine “davranış” tanımını yapmak her türlü şaşırtıcı bağımlılıkların tanımını açıklar nitelikte. En şaşırtıcı bağımlılıklar:

Kumar Bağımlılığı

Kumar bağımlılığı, tüm davranışsal bağımlılıklar bir yana uyuşturucu ve alkol bağımlılığına en yakın olan bağımlılıklardan. Amerikan Psikiyatri Birliği, şu anda kumar bağımlılığını bir kontrol bozukluğu olarak değerlendirmesine rağmen, birlik bu konunun ciddi bir bağımlılık bozukluğu olarak yeniden sınıflandırılması gerektiğini düşünüyor. Aslında, yapılan çalışmalar kumar bağımlılığının uyuşturucu bağımlılığı gibi beynin aynı bölgelerini aydınlattığını göstermektedir. Kompulsif kumar oynamanın tedavisi genellikle uyuşturucu ve alkol bağımlılığı tedavileriyle aynı tip tedaviler içermektedir.

Cinsel Bağımlılık

Cinsel aktivite bağımlılığı, uyuşturucu, alkol ve hatta kumar gibi bağımlılıkların tedavi yöntemlerine benzer şekilde tedaviler gerektiren bir durumdur. Bu bağımlılığın belirtileri durumun risk ve sonuçlarına aldırmadan kontrolün kaybedilmesiyle görülebilir.

İnternet Bağımlılığı

Psikologlar genellikle internet bağımlılığının gerçek bir bağımlılık olduğunu düşünmüyor fakat bu durum bazı insanlar için gerçek bir sorun olabilir. İnternet bağımlılığına bağlı kontrol kaybı hem iş yerinde hem de evde olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Yapılan bir çalışmada internetin bazı kişilerin günün 11 saatini işgal edebildiğini göstermekte. Diğer çalışmalar ise internet kullanıcılarının 6-14 saat arasında etkilendiğini ve bilgisayar başında geçirilen sürenin artmasının internet bağımlılığına yol açtığını göstermektedir.


Gıda Bağımlılığı

Amerikalı vatandaşların büyük bir kısmı, yıllardan beri gıda bağımlılığını reddetmekte veya bunun bir “bozukluk/bağımlılık” olduğunu kabullenmek istememektedir. Olayın aslı şu ki, ABD’de yetişkinlerin yaklaşık yüzde üçü yeme bozukluğu yaşamaktadır. Belirtiler, duyguları hafifletmek için yemek yeme, yalnız hissettiğinde yemek yeme ve daha sonrasında suçlu hissetme olarak görülmektedir. Yemek yeme bozuklukları olan insanlar için yukarıdaki belirtiler dahilinde gıda tüketimi bir ilaç olmak yerine, gerçek bir bağımlılığa işaret etmektedir. Yemek yeme bozukluklarının nedeni bilinmemektedir, fakat muhtemelen bu bağımlılık depresyonla bağlantılı olabilmektedir.

Adrenalin Bağımlılığı

Heyecan arayanların çoğu uyuşturucu bağımlılığı ile benzer belirtileri paylaşmaktadır; adrenalin bağımlılığı olanlar hava dalışı veya kaya tırmanışı olsun aynı seviyede heyecan hissetmek için daha da tehlikeli maceralar aramaktadır. Yapılan çalışmalar adrenalin bağımlılığına işaret eden eylemlerin beyinde uyuşturucu bağımlılığına benzer şekilde uyarıldığını göstermektedir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Çimento Çeşitleri ve Kullanım Yerleri(5372)

Tüm Balık Çeşitleri(5367)

Sağlığa Zararlı Alışkanlıklar(5365)

Ebru Çeşitleri(5362)

Ergenlerde Bağımlılık ve Madde Kullanımı(5358)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 3

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

Senanur duran - 13.12.2016, 18:20
 

Mükemmel bir site yeminlen bayıldım. Çok emek vermişsin


Mustafa Çetin - 08.04.2017, 08:28
 

Bilgiler Gayet Güzel Ve Doğru. Bu Gibi Bilgiler Paylaşarak Bilgi Yardımında Bulunmaya Devam Ederseniz Sevinirim. İyi Günler..


yurtdışı - 05.01.2018, 13:55
 

mükemmel olmuş. bayıldım.çok iyi bir kaynaksınız.herkese yardımda bulunmanız çok güzel


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!