Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Yatak İç Malzemeleri ( Endüstriyel )
www.arsivbelge.com
Yatak İç Malzemeleri ( Endüstriyel ) dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Yatak İç Malzemeleri ( Endüstriyel ) başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Yatak İç Malzemeleri ( Endüstriyel )

Bonel Yaylar (Helezonik):Spiral tellerin birbirlerine bağlanmasıyla oluşan bir yay sistemidir.20.yy lın ilk çeyreğinden itibaren daha net şekillenmeye başlayan yatak kültürünün oluşmasından bu yana,yatak iç sisteminin en temel malzemesi olmuştur.Hepimizin en az bir kere kullandığı veya hala kullanmakta olduğu yay sistemidir.Kum saati görünümlü yaylar çelik tellerle birbirlerine bağlanarak belli ebatlarda yay kontrüksiyonları oluşturulur.Yayların aralarına süngerler(takoz) konularak yaylar,dolayısiyle yatak desteklenir.Yatakların ortopedikliği kullanılan süngerlerin adetleriyle doğru orantılıdır.Aynı yöndeki her yay sırasının arasında takoz kullanılıyorsa tam ortopedik,daha seyrek kullanılıyorsa yarı ortopedik şeklinde yorumlanabilir.Sert veya orta sert zeminde yatmaktan keyif alan kişiler için idealdir.İlerleyen teknolojiden nasibini alan bonel yay sistemli yataklar eski cazibesini hızla yitirmektedir.

Paket Yaylar (Torba yay):Bonel yaylardan farklı olarak her yayın bir torba içerisine konulması ile oluşturulan bu sayede birbirinden bağımsız hareket edebilme özelliğine sahip yay sistemidir.Bu sistem içerisindeki yaylar birbirine çelik tellerle değil,yay torbalarıyla bağlanır.Küçük çaplarda kullanılan yaylar klasik yaylara (bonel yaylar) göre daha sıktır ve metrekareye düşen yay miktarı daha fazla olduğu için vücudun daha çok bölgesine destek verir.Bu da kullanıcı için daha fazla rahatlık demektir.Yayların bağımsız olması sayesinde yatağa uygulanan basınç,ağırlığın bire bir etki ettiği yaylarla sınırlıdır.Uyku sırasında bir birbinin dönme hareketlerinden etkilenmeyen çiftler daha huzurlu uyurlar.Her bir yayın ayrı ayrı paketlenmesi,yayların sürtünmesini ve ses çıkarmasını engeller.Farklı kalınlıklarda üretilen yaylar sayesinde istenilen sertlikte yataklar üretilebilmekte ve  vücudun her bölgesine destek sağlanmaktadır.Bu sisteme Zone’li(bölgeli) yay sistemi denir.Vücudun en ağır yerleri olarak kabul edilen sırt ve basen bölgesine temas eden yayların sertliği diğer bölgelere denk gelen yayların sertliğinden farklıdır.3,5 ve 7 zone li sistemle üretilen yataklar uyku kalitesini artırır.Zone’li yaylardan oluşan bu yataklar sayesinde vücut ağırlığını dengeler,omurga istenen pozisyonda korunur.

PU Latex: Poliüretan Lateksler, sınırlı boyutta esneme ve geri şekil alma özelliğine sahip açık hücre yapılı poliüretanlardır. Halk arasında yaygın kullanımıyla sünger olarak bilinir. Düşük yoğunluklu süngerler (13-40 kg/m³) slabstock teknolojisiyle kontinü hatlarda, yüksek yoğunluklu süngerler (40-80 kg/m³) kalıplama yöntemiyle üretilir. Kalıplama yöntemiyle yapılan uygulamalarda likit olan poliol sistem ve izosiyanat bir makine yardımıyla kalıba enjekte edilir. Reaksiyon sonucu oluşan köpük kalıbın şeklini alır ve esnek bir yapıda olur. Genellikle kullanılan izosiyanatlar prepolimer olup MDI yada TDI bazlıdır.Diğer yatak malzemelerine,dolayısıyla diğer yataklara göre daha ekonomik olan PU lateks yatakların kullanımı gün geçtikçe azalsa da,günümüzde hala kullanılmaktadır.Ayrıca visco-elastic yataklarda visco katmanının hemen altında dengeleme ve/veya destekleme elamanı olarak da kullanılan malzeme PU latex malzemesidir.

Visco-elastic : Visco-elastic süngerin basıncı en aza indirgeme özelliği vardır.Bu özellik ilk defa NASA tarafından astronotların uzaya çıkışı esnasında oluşan basıncı azaltmak için geliştirilmiştir.Ağırlığı eşit olarak dağıtıp kan dolaşımını hızlandırdığı için bel ,boyun sırt ve eklem ağrılarının tedavi sürecince etkilidir.

Doğal Lateks:Yatak endüstrisinde konfor,doğallık ve rahatlık bakımından en iyi yatak malzemeleri arasında gösterilir. Kauçuk ağacının sütünden imal edilen %100 doğal bir malzemedir. Farklı basınç bölgeleri sayesinde ergonomik bir uyku sağlar. Kendiliğinden antibakteriyel, hipoalerjeniktir ve mite barındırmaz.

 Doğallığıyla uyku kalitesini arttırır. Lateksin içindeki dikine kanallar sayesinde devamlı hava sirkülasyonu sağlar. Özel olarak ayarlanmış basınç bölgeleri ile omurganın doğal eğrisini korumaya yardımcı olur.Lateksin esnekliği doğru pozisyonda uyuma ve yaylanabilirlik sağlar. Uzun ömürlüdür.

Unutmamak gerekir ki her doğal lateks,doğal lateks’tir.Ama dünyada bilinen en iyi lateks üretim teknolojisi Talalay ve Dunlop lateks üretim teknolojisidir.Kısaca Talalay lateks daha fazla gözenekleri olan soft dokulu ve  yumuşaklık hissi veren bir  latekstir.Dunlop lateks’de ise etki-tepki süresi daha kısadır ve sıkı bir yapısı vardır.Her iki sistem farklı kullanım amaçları doğrultusunda hizmet vermektedir.(devam edecek)

Talalay Lateks üterim prosesi özetle şöyledir;Kauçuk Ağacı sütü ağacından kaplara  akıtılarak depolanır.Daha sonra üretim tesislerine götürülen bu süt süzülerek akıtma aşamasında süte karışan ağaç kalıntıları vs gibi yabancı maddelerden arındırılır.Belli bir kıvama gelince kadar karıştırılır.İstenen kıvama gelen lateks sıvısı önceden hazırlanmış özel kalıplara dökülerek vakumlanır.Yaklaşık -29° de soğutularak belli bir sertlik derecesi elde edildikten sonra 105° ısıya maruz bırakılarak daha esnek bir yapıya kavuşturulur.Bir sonraki aşama yıkama ve traşlama aşamasıdır.

Bir lateks ne kadar doğal olursa olsun ancan 95% i tamamen doğaldır.Geri kalan 5%lik kısmın 2%-3%si çinko oksit,1%-2%si yağ asidi ve yine aynı oranda 1%-2%i kükürt ve sodyum dan oluşur.Ancak bu bileşenler süte sonradan eklenmiş değildir.Kauçuk ağacının doğasında ve özsütünde zaten var olan elementlerdir.Yıkama işlemi yapıldıktan sonra – ki 5 kere yıkama yapılır-99%doğal lateks halini alır.Kurutma işlemi de tamamlandıktan sonra üretimden arta kalan lateks kırıntıları traşlanır.Her bir ürün tartılarak malzemenin verimlilik testi yapılır.

Son aşama Kalite Kontrol aşamasıdır ve burada ürünün paketlenmeden önceki son hali 9 nokta basınç testi ile basma-çekme dayanımı test edilir.Artık tüm işlemler bitmiş halde paketlenen lateks ürünleri kullanıma hazır bir şekilde tüketiciyle buluşmak üzere sevk edilir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
İç Göçler ve Dış Göçler(5399)

Kaba İnşaat -Bilgi(5377)

Laboratuvar Malzemeleri(5375)

Genel ve Endüstriyel Yönetim(5370)

Yatak (Makine elemanı) ve Çeşitleri(5369)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!