Fazıl Say

Fazıl Say (d. 1970, Ankara, Türkiye), Türk müzisyen, piyano virtüözü, sanatçı.
Hayatı ve Eğitimi
1970 yılında Ankara’da doğdu. Üç yaşındayken obuacı Ali Kemal Kaya ile ritmik jimnastik ve işitme alıştırmalarına başladı. Bir yıl sonra Mithat Fenmen’den aldığı piyano dersleriyle yeni bir öğrenim sürecine girdi. Fenmen’le sekiz yıl süren bu dönem, piyano, solfej ve teorinin yanı sıra, besteciliğe özendirme çalışmalarını ve konser podyumlarına ısındırma amaçlı küçük dinletileri kapsamıştır.
Mithat Fenmen’in 1982 yılında vefat etmesi üzerine Ankara Devlet Konservatuvarı’nda piyano ve bestecilik eğitimi görmeye başladı. Kamuran Gündemir ile piyano, İlhan Baran ile kompozisyon çalıştı. Gündemir, yorum kavrayışı gerektiren yapıtlar üzerinde üst düzey bir değerlendirme ortamı yaratarak öğrencisini yetiştirmiş, İlhan Baran ise ona kompozisyon eğitiminin temeli olan teknik donanımları kazandırdı. Donanımların başlıcaları armoni, kontrpuan, form bilgisi, analiz, enstrümantasyon, orkestrasyon, antik modlar, Türm Müziği makamsal ve ritmik sistemleri, caz armonisi ve stil araştırmalarıdır. İlhan Baran, ayrıca çağdaş müzik stilleri çalışması için Ertuğrul Oğuz Fırat'dan yararlanılmasını istedi ve Fazıl Say, üç yıl Fırat'dan ders aldı.
1987 yılında konservatuarı bitiren genç piyanist, on yedi yaşındayken Düsseldorf’daki Robert Schumann Enstitüsünde de beş yıl çalışmasını sağlayacak olan bir burs kazandı. 1992’den 1995’e kadar çalışmalarına Berlin Konservatuarı’nda devam etti. Ayrıca Fazıl Say'ın 1991 – 1995 yılları arasında Almanya’da verdiği konser ve resitaller üzerine basında yayınlanan yazılar, bir kitap oluşturacak sayıya ulaşmıştır.
1994 yılında Genç Konser Sanatçıları Uluslararası Seçmeler Ödülü’nü kazandıktan sonra uluslararası kariyerinde hızlı bir yükselişe geçti. Say, New York Filarmoni, İsrail Filarmoni, Baltimore Filarmoni, St. Petersburg Filarmoni, BBC Filarmoni, Orchestre National de France ve dünya çapındaki diğer önde gelen orkestraların tanıdık yüzleri arasında yerini aldı.
1995 yılından günümüze uzanan süreç içinde tırmanışını sürdüren Fazıl Say, Fransa ağırlıkta olmak üzere Avrupa ülkelerinde ve beş kıtada etkinliklerini sürdürmekte, günümüzün önde gelen şef ve orkestralarının eşliğinde konserler vermekte, ünlü salonlarda resitaller sunmaktadır.
Hakkında
Besteciliği üzerine öncelikle söylenmesi gereken, yazdığı piyano yapıtlarını daha sonra orkestra yapıtlarına dönüştürmesidir. Bu nedenle konçertolarının sayısı giderek artmaktadır.
Ayrıca 2007 yıllarının sonunda yabancı bir gazeteye verdiği demeçlerle de gündeme gelmiştir. Fazıl Say, AKP iktidarını açıkça eleştirmiş, Cumhuriyet'in temel niteliklerinin tehlikede olduğunu, bundan endişe duyduğunu söylemiştir ve müzik eğitiminin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önemsenmediğini iddia etmiştir.
Lucerne Festivali, Ruhr Piyano Festivali, Rheingau Müzik Festivali, Verbier Festivali, Montpellier Festivali, Beethoven Festivali’nde defalarca yer alan Say, aralarında Amsterdam’da bulunan Concertgebouw, Berlin Philharmonie, Vienna Musikverein, Tokyo’daki Suntory Hall, New York’daki Carnegie Hall ve Avery Fisher Hall’ın da bulunduğu dünyanın birçok önde gelen konser salonlarında çalmıştır. |