Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Phaidon ve Platonun Diyaloğu
www.arsivbelge.com
Phaidon ve Platonun Diyaloğu dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Phaidon ve Platonun Diyaloğu başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Phaidon (Platon, Eflatun)

Elis'li Phaidon MÖ 4. yüzyıl Antik Yunan filozoftur. Elis şehrinin yerlisidir. Savaşta esir edilmiş ve köle olarak satılmıştır. Atina'da özgür olmasını sağlayan Sokrates ile tanışmıştır. Sokrates’in çabasıyla Alkibiades ya da Kriton ve çevresi fidye ödeyip onu kurtarmışlardır. Özgür olunca yaşamını felsefeye adamıştır. Hieronymos "Kuşkuculuk Üzerine" adlı eserde kendisinden bahsetmiştir. Zopyros ve Simon adlı diyalogları yazmıştır. Nikias, Kunduracı Sohbetleri Medios adlı diyalogları da yazdığı rivayet edilmektedir.

Phaidon'un Diyaloğu

 Platon ölümden sonra bir şeyin olduğuna kuvvetle inanmaktadır. Platon’a göre ölüm; bir yandan tenin ruhtan ayrılması, kendi kendine kalması, diğer yandan da ruhun tenden ayrılarak kendi kendine varolmaya devam etmesidir. İnsan, hakikatin bilgisine ancak ruhu bedenle olan ilişkisinden koparmakla ulaşabilir.

            Ruh hakikate varmaya çalışırken tenin engelleriyle karşılaşmaktadır. Ruh gerçekler hakkında bilgi edinmeyi düşünmeyle gerçekleştirmektedir. Hakikatin bilgisine ulaşmaya çalışan filozof ruhu; ten’e hiçbir değer vermeyen, ondan kaçan ve kendi ile başbaşa  kalmaya çalışan bir  ruhtur. Ten akılla beraber oldukça, ruh böyle kötü bir şeye  bulaştıkça istenilen şeye  yani hakikate ulaşmak imkansızlaşır. Bir şeyi gerçek olarak bilmek için tenden ayrılmak, yalnız ruhla, nesneleri kendiliklerinde temaşa etmek gerekir. Böylelikle bilgeliğe ulaşılır. Tenle  beraber bulundukça hiçbirşeyi arıklığı içinde öğrenmek mümkün değilse eğer; ya gerçek bilgi hiç mümkün değildir ya da onu yalnız ölümden sonra elde ederiz. Çünkü tenden ayrılan ruh ancak o zaman kendi kendisiyle kalır, daha önce buna imkân yoktur. Platon’a göre ruhu arıtmak; onu ne kadar mümkünse o kadar tenden ayırmak, tenin her noktasından hareket ederek kendine dönmeye, kendi içine kapanmaya, mümkün olduğu kadar şimdiki ve gelecekteki hayatta bağlarından kurtulmuş gibi tenden kurtulmuş olarak kendisiyle  başbaşa yaşamaya alıştırmaktır. Ruhun tenden bu kurtuluşu ölümdür.

            Platon’a göre bütün şeyler karşıtlarından doğmuştur. Hayat ile ölüm birbirlerinin karşıtı oldukları için birbirlerinden doğuyorlar. İki hayat ve iki ölüm olduğu için de aralarında çifte doğuş vardır. Ona göre yeniden yaşamak, ölülerden yaşayanlara giden bir doğuştur. Ölüler bir yerde bulunmaktadırlar bu, oradan da yeniden hayata döndüklerini kabul etmemiz için yeterli bir delildir. Platon, kendisinin ortaya koyduğu, öğrenmenin bir anımsamadan başka bir şey olmadığı kabulünden, şimdi hatırladığımız şeyleri önceki bir zamanda öğrenmiş olmamıza bir delil olarak görmüştür. Platon buradan da ruhun ölümsüz olduğu sonucunu çıkarmıştır.

            Phaidon diyaloğunun ana fikri; elde ettiğimiz bilgiler bir anımsamadır, bunlar insanın bu dünyadaki  algılamalarıyla kendisine gelen şeyler değildirler. Hatırlama sadece birbirine benzeyenlerden çıktığı gibi bazen farklı sözlerden de çıkabilir. Platon’a göre ruh her zaman aynı kalana, aynı kalmayandan daha çok benzer. Ten değişene daha çok benzer.

Ayrıca; PLATON’UN RUHUN ÖLÜMSÜZLÜĞÜ DÜŞÜNCESİNİ PHAİDON DİYALOĞUNDA TEMELLENDİRİŞİ Dokümanı için Tıklayınız...


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Platonun İdealar Anlayışı(5378)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!