Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Formasyon - Pedagojik Formasyon Hakkında
www.arsivbelge.com
Formasyon - Pedagojik Formasyon Hakkında dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Formasyon - Pedagojik Formasyon Hakkında başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Formasyon nedir?

Formasyon kelimesi İngilizce "Formation" kelimesinin Türkçesi olan "biçimlenme" olarak ifade edebileceğimiz bir kelimedirformasyon

Formasyon yüksek lisans proglamları kaldırıldı

Öncelikle, bundan böyle formasyon eğitimi tezsiz yüksek lisans programları ile değil “sertifika programı” şeklinde verilecek. Yönetmeliğin en köklü değişikliği bu.

Artık sadece fen-edebiyat fakültelerinin mezunları değil, bütün fakültelerin ve bütün bölümlerin mezunları “öğretmenlik eğitimi”  alıp devlet okullarında öğretmen olarak atanabilme hakkı kazanacaklar. Bu durum, fen-edebiyat mezunu olmayıp öğretmen olabilme şansı tanınan kişilerin elbette mutluluğuna sebep oldu. Diğer yandan ise yoğunluktan dolayı zaten atanamayan binlerce eğitim fakültesi mezunu durumdan rahatsızlık duyuyor.

Bunun dışında eskiden sadece mezun olduktan sonra alınabilen bu eğitim, bundan sonra öğrenci iken de alınabilecektir. Her üniversitenin “formasyon sertifikası” eğitimi veremeyecek olması, okuyan öğrencilerin eğer kendi üniversitelerinde bu eğitim verilmiyorsa ne yapacakları konusu da henüz netleşmiş değil. Formasyon veren üniversiteler her yıl YÖK onayı ile ilan edilecek ve bu durumda her yıl formasyon veren üniversiteler değişiklik gösterecek. 2010 yılında bu eğitimi verecek üniversiteler henüz açıklanmadı ancak eğitim fakültesi ya da eğitim bilimleri bölümleri bulunan birçok üniversitenin verebileceği belirtiliyor.

Yeni yönetmeliğin en çok tartışılan maddesi ise “en az 2.5/4.0” not ortalaması şartı konulması olarak belirtiliyordu. MEB bu konuda attığımız maile cevap olarak uzun bir aradan sonra şöyle bir dönüş yapılmıştır:"Pedagojik Formasyon Sertifika Programına başvuru yapabilecek öğrencilerde aranan 2,5 not ortalaması konusu görüşülmüş olup, Yükseköğretim Genel Kurulunun 21 Ocak 2010 tarihli toplantısında alınan kararın 3. maddesindeki öğrencilerin ağırlıklı not ortalamasının 4 üzerinden en az 2,5 olmasına ilişkin şartın 2009-2010 eğitim öğretim yılından itibaren yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden aranması, bu tarihten önce yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden aranmaması uygun görülmüştür."

YÖK, yapacağı düzenlemelerle belki de mağduriyetleri giderecek bir hale sokacaktır yönetmeliği. Şimdilik YÖK tarafından detaylar ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Detaylar belli olduktan sonra http://www.yukseklisans.com.tr/ sitesinde yayınlanacaktır.

Pedagojik Formasyon nedir?

Pedagoji, İngilizce “Pedagogy” kelimesinden  gelen "eğitim bilim ve teorisi" anlamını taşıyan bir kelimedir. Formasyon ise İngilizce “Formation” kelimesinin Türkçesi olan “biçimlenme” olarak çevirebileceğimiz bir kelimedir.

Kelime anlamlarıyla bakıldığında “Pedagojik Formasyon” eğitim, öğretim verebilmek için sahip olunması gereken biçimlenme, oluşum olarak düşünülebilir. Diğer bir deyişle öğretmen olabilmek için sahip olunması gereken bir eğitimdir “Pedagojik Formasyon” eğitimi.  Öğretim metodlarının doğru bir şekilde kullanılması olarak da açıklanabilir. Bu eğitime kısaca “Formasyon” da denilmektedir.

Nasıl Pedagojik Formasyon Alınır?

Ülkemizde eğitim fakültesi mezunları, üniversite eğitimleri esnasında pedagoji dersleri alarak öğretmen olabilecek durumda mezun olurlarken, diğer fakültelerin mezunları isterlerse ayrıca “Pedagojik Formasyon” eğitimi alabiliyorlar.

Önceki yıllarda üniversitelerde açılan 1 ya da 1,5 yıl süren tezsiz yüksek lisans programları ile bu eğitimi alıyorlarken YÖK’ün aldığı bir kararla 2010-2011 eğitim öğretim yılından itibaren pedagojik formasyon, yüksek lisans eğitimi ile değil, sertifika eğitimi ile verilecektir.

2010-2011 eğitim öğretim yılına kadar fen-edebiyat fakülteleri mezunları bu eğitimi alabiliyorlardı. 28.01.2010 tarihli T.C. YÖK kararı gereği, hangi fakülteden ya da bölümden olduğuna bakılmaksızın öğrenci iken ya da mezuniyet sonrası gerekli koşulları sağlayan tüm fakültelerin ve tüm bölümlerin öğrencileri pedagojik formasyon eğitimi alabilecekler.

Geçmiş yıllarda sadece mezuniyetten sonra alınabilen bu eğitim, 28.01.2010 tarihli karar gereği bundan sonra öğrencilik devam ederken alınan ek dersler ile de alınabilecek.

2010-2011 Eğitim Öğretim Yılından İtibaren Formasyon Eğitimi nasıl alınacak?

Eğer öğrenci iseniz; ağırlıklı not ortalamanız en az 2,5/4 ve alttan başarısız  ders sayınız en fazla 2 ise, 5. Yarıyıldan itibaren başlayarak ve toplamda 4 yarıyıla yayılacak şekilde ek dersler (formasyon dersleri) alarak öğrenciliğiniz sırasında aynı zamanda formasyon eğitimi alabileceksiniz.

Eğer mezun iseniz ve lisans mezuniyet ortalamanız en az 2,5/4 ise doğrudan bu eğitimi verebilecek üniversitelere başvurarak mezuniyetinizden sonra da formasyon eğitimi alabileceksiniz.

YÖK, hangi üniversitelerin “Formasyon Eğitimi Sertifikası” verebileceğini her yıl yapacağı kontroller ile belirleyecek ve bu durumda formasyon sertifikası eğitimi verebilecek üniversiteler her yıl değişiklik gösterebilecektir.

Eskiden Pedagojik Formasyon nasıl alınıyordu?

Lisans eğitimini tamamlayan fen-edebiyat fakültesi mezunları, ales sınavına girerler ve aldıkları puan yeterliyse üniversitelerin Ortaöğretim Alan Öğretmenlikleri olarak adlandırılan tezsiz yüksek lisans programlarına başvurur ve kabul edilirlerse 1 ya da 1,5 yıl süren bir tezsiz yüksek lisans eğitiminin ardından pedagojik formasyona sahip olup öğretmen olarak atanabilme hakkı kazanırlardı.

Kaynak: yukseklisans.com.tr


Ekleyen:Yahya Polatkan
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
PEDAGOJİK FORMASYON OKUL DENEYİM DOSYASI(5469)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!