Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Marangoz ve Marangozluk Mesleği Hakkında
www.arsivbelge.com
Marangoz ve Marangozluk Mesleği Hakkında dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Marangoz ve Marangozluk Mesleği Hakkında başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Marangozluk Hakkında Bilgi

Marangozluk, geliştirilmiş aletler yardımıyla tahta­yı işleyip biçimlendirme ve parlatma mesleğidir. Marangozluk, daha kaba işlere yöne­lik doğramacılık ile mobilya yapımına ve onaranına yönelik ince marangoz­luktan ayrılır.

Tahta (ya da ahşap) bol bulunup ko­lay işlendiğinden, marangozluk çok eski bir meslektir. Bu meslekte en çok kullanılan ağaç türleri reçineli ağaç­lar (köknar, ladin, yalı çamı, san çam, melez ve sedir), yapraklı ağaçlar (me­şe, kayın, ceviz ve kavak) ve egzotik ağaçlardır (iroko, tek, maun ve pele­senk). Bu keresteler bir havalandırma ve nemlendirme sistemi aracılığıyla, dışarda kullanılacak ağaçlar için % 15-20 arasında, içerde kullanıla­caklar içinse % 8-13 arasında optimal bir nem oranına erişmek üzere kuru­tulmalıdır (açık havada ya da kurut­ma fırınlarında).

Ahşap gereç, çeşitli makine ve takım­lardan yararlanılarak işlenir.Takım­lar arasında marangoz tezgâhı ve do­natımı (tırnak, kurtağzı, baskı), teste­re kılavuzu, çekül, çizecek, delme ve oyma takımları (düz ağızlı ve oluklu ıskarpela, el matkabı), yüzey işleme ta­kımları (rende, el planyası, kordon rendesi, testere), çekiçler ve çeşitli törpüler; makineler arasında da planya makinesi, kalınlık makinesi, şerit testere makinesi, dekupaj makinesi, alt-freze makinesi, üst-freze makine­si, cila ve perdah makinesi, vb. sayı­labilir. Kombine(birleşik)tipteki makinelerde farklı işlemler birbiri ardından yeri­ne getirilebilir. Ayrıca, meslekten ma­rangoz olmayanların kullandığı ve üs­tüne testere, matkap, perdah gibi çe­şitli aletlerin takılabileceği bir motor blokundan oluşan makineler de var­dır. Meslekten marangozların makine­leri, testere tozunu ve talaşları eme­cek biçimde (emme donanımı) hazır­landıkları gibi, ayrıca testere şeridi kılıfı, koruyucu kapak ve gözlük gibi işçinin can güvenliğini sağlayan ekler­le de donatılmışlardır.

Marangozluk Mesleği ve Özellikleri

Ahşap malzemeleri, isteğe göre işleyerek ve şekillendirerek, binalarda gerekli yerlere yerleştiren veya ahşap eşya yapan kişidir.

GÖREVLER

- Amaca uygun olarak kullanılacak malzemeleri seçer,

- Binaların; pencere, kapı, dolap gibi kısımlarını; masa, sıra gibi eşyaları; gemi, sandal gibi ulaşım araçlarının ağaç ve ağaç ürünleri aksamını yapar,

- Çeşitli marangoz alet, makine ve tezgahlarını kullanarak, kesme, oluk açma, oyma, rendeleme ve zımparalama gibi düzeltme işlemlerini uygular ve tutkal, vida, çivi gibi malzemeleri kullanarak işlenmiş parçaları birleştirir,

- Çatı kirişleri, parke gibi ağaç taban döşemeleri, bölmeler, pencere çerçeveleri, kapı kasaları, merdiven gibi, önceden hazırlanmış ağaç işlerini tamir eder.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Şerit testere, daire testere, planya, kalınlık ve freze makineleri, keser, çekiç, rende, testere, törpü, matkap, zımpara gibi elektrikli ve mekanik el aletleri, ölçü aletleri (metre, su terazisi, kumpas), ağaç hammaddesi, ahşap malzemeler ile boya, vernik, tutkal, vida ve benzeri marangoz malzemelerini kullanır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Marangoz olmak isteyenlerin;

- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneği yüksek,

- Gözlerini ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,

- Uzun süre ayakta duracak ve fiziksel güç sarf edecek kadar bedence sağlam,

- Dikkatli ve titiz,

- Yönergeleri anlayabilen ve izleyebilen

kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Marangozlar ağaç işleri fabrikalarında ve atölyelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı talaş tozları, cila kokusu ile yüklü ve oldukça gürültülüdür. Marangozlar genellikle ayakta, bazen eğilerek çalışırlar, yapılan işin monte edilmesi sırasında binalarda görev yaparlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Marangozların, kamu ve özel sektöre ait marangozhanelerde ve mobilya atölyelerinde; kereste, yonga levha, parke ve benzeri ağaç işlerine yönelik üretim yapan fabrika ve tesislerde; inşaat, tersane gibi iş piyasasının çeşitli dallarında çalışma alanları bulunmaktadır. Kanunlarla belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, kendi işyerlerini de açabilirler.

Marangoz olarak iş bulma olanağı oldukça fazladır.

Mesleki eğitime, bayanların alınmaları söz konusu olmakla birlikte bayanlar, çalışma ortamının koşullarına bağlı sebeplerden ötürü, iş hayatında çok düşük oranda yer almaktadırlar.


Ekleyen:Yahya Polatkan
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Polislik Mesleği Hakkında(5372)

Bakırcılık(5364)

Sanat Tarihi Bölümü(5363)

Ahşap İşçiliği(5363)

Veterinerlik Mesleği Hakkında(5362)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!