Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Smmm ve Smmm Stajı Hakkında
www.arsivbelge.com
Smmm ve Smmm Stajı Hakkında dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Smmm ve Smmm Stajı Hakkında başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Smmm Nedir? Hakkında Bilgi

Smmm nedir?

Smmm, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Smmm; İşletmelerin ekonomik, mali ve hukuki durumları ile vergiye ilişkin işlemlerini muhasebe kurallarına, gerçeklere ve yasalara uygunluk açısından inceleyerek görüşünü ilgililere bildiren ve bu işleri bir işyerine bağlı olmaksızın yapan kişidir

Muhasebe nedir?

Sözlük anlamı Hesaplaşma, karşılıklı hesap görme, Hesap işleriyle uğraşma, Hesapların bütünü, Hesap işlerinin yürütüldüğü yer, saymanlık olan muhasebenin tanımı, işletmenin varlıkları ve kaynakları ( sermayesi ve borçları) üzerinde değişme yaratan ve para ile ifade edilen mali nitelikli işlemlere ait bilgileri; kaydetmek, sınıflandırmak, özetlemek, analiz etmek ve yorumlamak suretiyle ilgili kişi ve kurumlara raporlar halinde sunan bir bilgi sistemidir.

Muhasebe mesleği kaça ayrılır?

Muhasebe mesleği üçe ayrılır. Birincisi, Serbest Muhasebeci (SM), ikincisi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM), üçüncüsü de Yeminli Mali Müşavir (YMM)’dir.

Nasıl Sm ve Smmm olunur?

Ticaret lisesi mezunları ve 2 yıllık yüksekokul mezunları 4-6 yıl staj yaparak SM olurlar. 4 yıllık fakülte mezunları 2 yıl staj yaparak SMMM olurlar. 10 yıl SMMM yapan kişi de YMM olur. Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak. Staj amacıyla serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir yanında iki yıl çalışmış olmak ve staja başlama sınavını başarmak. Serbest muhasebeci mali müşavirlik yeterlilik sınavını kazanmış olmak gereklidir.

Smmm’lerin ne iş yaparlar?

1- Kişi veya kuruluşların yükümlü oldukları vergi beyannamelerini düzenler,
2- Şirketlerin ortaklık ve tasfiye işlemlerini yerine getirir,
3- Vergi İdare Mahkemeleri ve adli yargıda, sermaye artırımı ve bankalara sunulan bilançoların incelenmesi vb. konularda bilirkişilik yapar,
4- Serbest iş yapan kişilerin, resmi ve özel kurumların gelirlerini ve giderlerini, çeşitli adlardaki (işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri vb.) defterlere kaydeder,
5- Kişi ve kuruluşlar adına vergi daireleri ile uzlaşma işlemlerini gerçekleştirir, özel kurumların Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilişkilerini düzenler,
6- Kamu kurumları ile teşebbüs ve işletme sahipleri arasında hakemlik yapar,
7- Vergi, fon, gecikme faizi ve cezalar hakkındaki uyuşmazlık işlerini çözümler,
8- Fizibilite raporları hazırlar,
9- Belgelere dayanarak inceleme ve denetim yaparlar.

Smmm mesleğinin gerektirdiği özellikler nelerdir?

1- Sayılarla akıl yürütebilme yeteneğine,
2- Ayrıntılara dikkat edebilme gücüne,
3- Büro işlerinde çalışmaktan ve verilerle (sayılarla) uğraşmaktan hoşlanan,
4- Düzenli, sorumlu, sabırlı ve dikkatli kişiler olmalıdırlar.

Mali Müşavirlik staja başlama sınavı nedir?

Staja başlayan aday, bu stajın geçerlilik kazanabilmesi için staja başlama sınavını geçmesi gerekir. Staj süresi kesintisiz olmak üzere 2 yıldır.

Mali Müşavirlik yeterlilik sınavı nedir?

Mali Müşavirlik yeterlilik sınavı yılda 3 kez olmak üzere klasik tarzda yapılır. 2 yıl stajını bitiren SMMM adayı, 7 tane dersten yazılı sınava girer. Stajyer, stajın bitimindeki ilk sınava girmek zorundadır. Toplam sınav hakkı 5’tir. Not ortalamasının 7 ders için 60 olması gerekir.

Açılan Serbest Muhasebeci- Mali Müşavirlik sınavı konuları şunlardır:
1. Finansal Muhasebe
2. Finansal Tablolar ve Analizi
3. Maliyet Muhasebesi
4. Muhasebe Denetimi
5. Vergi Mevzuatı ve Uygulaması
6. Hukuk (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İş Hukuku, SSK ve Bağ-Kur Mevzuatı, İdari Yargılama Hukuku)
7. Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik Meslek Hukuku

Smmm Stajı Hakkında Bilgi

Smmm Staj başlatma sınavına girmek için öncellikle 3568 Sayılı Yasa’nın 5/A-a maddesinde belirtilen öğretim kurumlarından mezun olmanız gereklidir.

* Daha sonra Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’ndan dosya alarak stajınızı başlatmak için ilk adımı atmış olursunuz.

* Her yılın Nisan, Ağustos ve Aralık ayları staja başvuru dönemidir. Sınav TESMER-Anadolu Üniversitesi işbirliği ile Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenmektedir. Sınavın yapılmasına ilişkin bütün sorumluluk Anadolu Üniversitesi’nindir Süresi içerisinde yapılmayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

*  Stajı başlatmak için staj dosyası almanız gerekmektedir. Staj dosyasını Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından alabilirsiniz. Staj dosyanızı kendiniz alabileceğiniz gibi sizin adınıza da başka birisi de alabilir ancak dosyayı sizin adınıza aldığını belirtmesi gerekmektedir.

* Staj dosyası almak için dosya bedel dekontunun odamıza sunulması gerekmektedir. Adaylar başvuru için tüm bedelleri yatırmak zorundadırlar.

* Staj dosyasını tamamlayıp, staja başlamak için başvuru yapan stajyerler 5786 sayılı Kanunun 6.maddesine göre staja başlama değerlendirmesine katılacaklardır . Bu değerlendirmede 60 ve üzerinde not alanlar staja başlama hakkına kavuşacaktır.

* Başvuru ayları Nisan, Ağustos ve Aralık’tır. Staja Başlama Değerlendirmesi Anadolu Üniversitesi ile yapılan protokol gereği Anadolu Üniversitesi tarafından yapılmaktadır.

* Sınav soruları Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlanmakta olup sınav organizasyonu tamamen Anadolu Üniversitesi ‘nin sorumluluğundadır. Sınav test usulü yapılmakta ve 60 puan alma zorunluluğu bulunmaktadır.

* Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan Staja Başlama Değerlendirmelerinde 3 yıl içinde başarılı olmak şartı aranacaktır. Üç yıl içerisinde başarılı olamayan adayların staj dosyaları iptal edilecek ve eski başvurularına bağlı olarak sınavlara alınmayacaklardır.

* Yeniden staj yapmak isteyen adaylar Staja Başlama Değerlendirmesine yeni staj dosyası açtırarak katılabileceklerdir.

* Staja başlama sınavını kazanan adaylar, en geç 2 yıl içerisinde staj başlatmak zorundadırlar. Staja başlamak için ilgili ayın en geç 10′una kadar SSK girişinin yapılmış olması gerekmektedir.

* Staja başlama sınavını kazanan adaylar, en geç 2 yıl içerisinde staj başlatmak zorundadırlar.

* Staja başlamak için ilgili ayın en geç 10′una kadar SSK girişinin yapılmış olması gerekmektedir.

* Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayı iseniz, stajınızı Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir yanında (Büroda) ve/veya denetiminde (Firmada) yapabilirsiniz.

* Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayı Serbest Muhasebeci yanında ve/veya denetiminde staj yapamaz.

* Serbest Muhasebecilik stajyerleri, stajlarını Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci yanında(Büroda) ve/veya denetiminde (Firmada) yapabilirler.

* Staj sırasında işyeri değişikliği yapmak isterseniz; İşyeri değişikliğinizi Odaya 15 gün içinde bildirmeniz gereklidir. 15 gün içerisinde işyeri değişikliğinizi odaya bildirmemeniz halinde staj dosyanızla ilgili problem oluşabilir. Staj sırasında stajınıza en fazla 3 ay ara verebilirsiniz. Bu süre sonunda staj yeri bulunamaz ise stajınızın iptali söz konusu olabilir.

* İşyeri kapanması durumlarında (meslek mensubunun ölümü, işi bırakma, disiplin veya ceza nedeniyle meslekten ayrılma vb.), yeni staj yeri bulabilmeniz için Oda veya Tesmer şubeleri tarafından gerekli görülmesi halinde ek süre tanınabilir.

o Serbest Muhasebecilik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik stajının kesintisiz yapılması esastır. Mücbir nedenlerden dolayı stajınıza ara vermek zorunda kaldığınızda, mücbir nedeni belgelemek koşulu ile stajınıza ara verebilirsiniz.

o En geç 3 ay içinde, yeni işyerine girip evraklarınızı odamıza teslim etmeniz gerekmektedir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Staj Dosyası Hazırlama ve Örnekler(5911)

Muhasebe Staj Dosyası Örneği(5866)

Okul Deneyimi Staj Dosyası örnekleri ve kılavuzu(5550)

Sosyal Hizmetler Staj Bilgileri ve Örnek Staj Faaliyet Formu(5530)

Bilgisayar Programcılığı Staj Defterleri ve Staj Konuları(5492)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!