Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Tarih Yöntemi (önsöz)
www.arsivbelge.com
Tarih Yöntemi (önsöz) dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Tarih Yöntemi (önsöz) başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Tarih Yöntemi Kitabı ( Önsöz )

ÖNSÖZ
 
Tarihçilik, dünyanın en eski uğraşılarından biridir. Bu uğraşı, yalnız. geçmişi anlatan bir anlatı sanatı değil; aynı Zamandageçmişin kritiğini yaparak, bugüne katkılarını inceleyen; bugünden hareket ederek de geleceği kavramaya çalışan bir bilim clalıdır.` Ancak, her bilim dalının kendine özgü kuralları vardır. Herhangi bir bilim dalında uğraşı verecek kişiler, sanki bilimin yasaları gibi ortak kurallara dayanarak araştırmalarını yaparlar. Her araştırmanın bir yöntemi vardır. Yönteme dayalı araştırma, düşünmeer başlar. Düşünme de yönteme dayalı bir uğraşıdır. Yöntemi
olmayan herhangi bir düşüncenin, bir sonuca ulaşması olanaksızdır; çünkü düşünme süreçlerinde hep neden, niçin, nasıl soruları ile bir nesnenin ya da soyut bir kavramın nedenleri ve oluşum süreçleı'ine odaklanılır. Düşünce, yöntemli akıl yürütme sanatıdır. Bilim ise, yine yönteme dayalı olarak, aklın gerçeği araştırmasıdır. Bir eylem ya da uğraşının da öyle... Bir amaca ulaşılacaksa, bir yöntemin geliştirilmesi kaçınılmazdır. Yöntemi olmayan uğraşı, akıntıya kürek çekmekten öte bir anlam taşımaz. Dolayısıyla, yöntemsiz bilim olamaz. Yöntem yaşamın her alanında bu denli önemliyken, tarih gibi eski bir bilim dalının yönteminin olmaması düşünülemez. Tarih biliminin yöntemi de binlerce yıllık bir serüven içinden çıkıp, bugüne ulaşmış; herkes tarafından söylenmese de, genel olarak benimsenen kendi kurallarını yaratmıştır. Yöntemlerin her kuralının, büyük deneyimlere dayandığı düşünüldüğünde, gerçekte kural olarak ortaya konulan şeylerin, araştırmaya yönelmiş kişilerin işlerini kolaylaştırmaya dönük bir etkinlik olduğu da göz ardı edilemez. Ancak, her araştırıcının genel çerçeve içinde kalmak koşuluyla, kendi yöntemini kendisinin oluşturduğu da yadsınamaz bir gerçektir.Evet; her tarihçinin bir yöntemi vardır. O, kendine özgü kurallarla, kimi işleri çok daha kolay yapar; bir veriyi ya da uygulamayı çok daha etkili biçimde kullanır ya da işler. Böyle olmakla birlikte; tıpkı yazının genel kuralları gibi, tarihçiliğin de herkesçe benimsenmesi gereken kuralları Vardır. Yöntem, yalnız biçim değildir. Sistematik bir düşüncenin de yöntem işi olduğu göz önüne alındığında; yöntemin, bilimin asıl amacı olan gerçeğe ulaşmak ve bilinmeyeni bilinir kılmak eylemine ulaşma süreçlerinin sistematik uygulaması olarak nitelendirilebilir.
Bu değersiz çalışma; bir tarih yöntemi denemesidir. Tarihçinin, kendi dünyasında, her araştırma sürecinde
yaşadığı o nefes kesici serüvenin, sıradan bir dışavurumudur. Bu çalışmada bana yardımcı olan öğrencilerim var...
Her zaman insanın yanında karıncalarının olduğunu bilmesi ne güzel? lnsan yoğun çalışma anında onlarla nefes alıyor; sanki yürek atışlarını hissediyor... Kimisi kitabın tasarımını yaptı; kimisi düzeltmelerini... işte onlardan bazıları: Okt. Ahmet Yılmaz, Ercan Yalçın, Araş. Gör. Taner Bulut, Araş. Gör. Mustafa Kırışman, Gürdal Çetinkaya ve öğrencim olmasa da bir ricamla derhal yardıma koşan, sevgili Ömer Çakan. ..
Hepsine teşekkür borçluyum.
Yararlı olması dileğiyle...

Kemal Arı


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
2014 KPSS Tarih Sınavı ve Tarihin Pusulası Kitabı(5408)

İstasyon Tekniği Hakkında - Özellikleri ve Sınırlılıkları(5407)

KPSS Sınav Kazandıracak Tarih Notları(5380)

Tarih Ders Notları(5373)

Tarih Öğretiminde Fotoğraf Kullanımı(5366)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!