Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Düzenli Beslenme
www.arsivbelge.com
Dengeli ve Doğru Beslenme Nasıl Olur?Düzenli Beslenme dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Düzenli Beslenme başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Düzenli Beslenme

Besinler 4 temel besin grubundan seçilmelidir.

  • Süt grubu (Süt, peynir, yoğurt)
  • Et grubu (et, tavuk, balık, kuru baklagiller)
  • Sebze-meyve grubu
  • Tahıl grubu (Ekmek, makarna, pirinç)

Düzenli beslenme için bu besin gruplarından orantılı olarak alınmalı, bir gruptan az, diğerinden fazla besin alıp metabolizmanın çalışma düzeni bozulmamalıdır. Tek gruba yönelik beslenme; kabızlık, ishal, midede şişkinlik, kan şekeri ve tansiyon düşmesi, başdönmesi, göz kararması gibi rahatsızlıklara sebep olacak ve devamında da doktor müdahalesini gerektirecek çok daha ciddi sorunlara yol açacaktır.

Kişilerin kalori gereksinimlerine göre hazırlanması gereken beslenme programları;
%60 karbonhidrat,
%20 protein
%20 yağ
içermelidir ve günde en az 2 lt su tüketilmelidir.

Günlük alınması gereken besinler 5 öğünde alınmalıdır. Öğün atlamak ve/veya bir öğünde gerekenden daha fazla kalori almak yağ depolanması riskini arttıracaktır.

Beslenmenin Amacı, Yeterli ve Dengeli Beslenme

Beslenmenin Amacı: Bireyin yaşı, cinsiyeti ve içinde bulunduğu fizyolojik ortama göre gerekli olan besin öğelerinin yeterince alınmasıdır. Bu durum, yeterli ve dengeli beslenme olarak açıklanabilir.

Yeterli Beslenme: Organizmanın yaşamını sürdürebilmesi için gereken enerjinin beslenme ile karşılanması demektir.

Dengeli Beslenme: Enerjinin yanısıra, vücudumuzun gereksinim duyduğu diğer tüm besin öğelerinin de gerektiği kadar alınmasıdır.

Yetersiz Beslenme: Canlının fizyolojik gereksinimlerini karşılamaktan uzak olan beslenme türüdür. Yetersiz beslenme durumunda, fiziksel gelişme yanında beyin gelişimi, dolayısıyla, zeka da etkilenir. En çok büyüme çağındaki çocuklarda, gebe ve emziklilerde, ağır işlerde çalışanlarda sorun belirgin olarak gözlenebilir.

Beslenmenin Tanımı

Sağlığı etkileyen çevresel etmenlerin başında, beslenme, barınma, giyim, fiziksel çevre, eğiim ve külürel olanakların durumu gelir. Tüm bu etmenler bireyin yaşamını yönlendirir. Çevresel etmenlerin herhangi birinin yetersizliği bireyin, dolayısı ile toplumun sağlık durumu üzerinde olumsuz etki yapar.

Beslenme sağlığın temelidir. Bireyin ve toplumun sağlığının korunmasında ve hastaların iyileşme hızının arttırılmasında beslenme eğitimi önemli bir yer tumakadır. Bireysel de olsa beslenmenin yeterli ve dengeli olarak uygulanması, önlenebilir hastalıkları, sakatlıkları ve erken ölümleri azaltacakır.

Beslenme; büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır.

Bir bilim dalı olarak BESLENME;

- Beslenmede esas olan besin öğelerinin türleri, miktarları, özellikleri ve vücut çalışmasındaki görevlerini,

- Besinlerin birleşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, üretimden tüketime değin uygulanan işlemlerin besin kalitesine etkilerini,

- Değişik yaş, cinsiyet, çalışma ve özel sağlık durumları olan birey ve/veya gruplar için en uygun beslenme planlarının yapılmasını, inceler.

 Egzersiz sağlıklı ve kaliteli yaşamın parçası

Düzenli fiziksel aktivite, kaliteli yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Eğer aerobik egzersiz alışkanlığını bir yaşam klasiğiniz haline getirir ve günlük ativitenizi mümkün olduğu kadar arttırabilirseniz bu yeni ve yararlı yaşam biçimi değişikliği sadece kilo vermenizi sağlamaz, sağlığınızı yeniden kazanmanıza ve daha enerjik bir yaşam edinmenize de yardımcı olur.

İyi planlanmış fiziksel etkinlikler gün boyunca kullandığınız kalori miktarını arttırır, enerji harcamanızı çoğaltır, vücut yağlarınızın erimesini sağlar. Pek çok çalışma; zayıflama programlarına fiziksel etkinliği de dahil edenlerin sadece diyet yaparak zayıflamaya çalışanlara oranla kilolarını korumakta daha başarılı olduklarını gösteriyor.

Fiziksel aktiviteyle koroner kalp hastalığı riskiniz azalır, kan basıncınız düşer, kan şekeriniz normal düzeyler içinde kalır, kolesterol dengeniz ayarlanır, kemikleriniz daha sağlam ve sağlıklı hale gelir.

Egzersiz; kendinizi daha iyi, daha güçlü, daha enerjik hissetmenize, stresinizin hafiflemesine ve zihinsel gücünüzü daima yeterli düzeyde güçlü tutmanıza yardımcı olur.

Seçeceğiniz her türlü aerobik fiziksel etkinlik vücudunuzun harcadığı enerji miktarını arttıracaktır. Başarılı bir kilo kontrolü ve daha iyi bir sağlık için belirleyici temel nokta, fiziksel aktiviteyi günlük yaşamınızın bir parçası haline getirmenizdir.


EN AZ HAFTADA 3-4

Egzersizden daha iyi yararlanabilmek için bizim önerimiz haftada en az 3-4 kez, 35-40 dakika süren bir program uygulamanızdır. Haftada iki kez ağırlık ve germe gibi kas güçlendirici egzersizlerin de programa ilave edilmesi daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.

Eğer bu kadar yoğun bir seviyeyi tutturamıyorsanız haftada 4-5 kez, günde ortalama 30 dakika süreli orta düzeyde bir etkinlik yapmanız bile sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Herhangi bir egzersiz programını seçerken, mutlaka hoşlanarak yapabileceğiniz aktiviteleri seçmeye öncelik vermelisiniz. Eğer o zamana kadar hareketsiz bir yaşam tarzı sürdüyseniz, özellikle yaşınız 40'ın da üzerindeyse, kilo fazlalığı, şişmanlık ya da başka bir tıbbi sorununuz varsa egzersize başlamadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz.

ÜÇ AYRI GRUP AKTİVİTE

Fiziksel aktiviteleri; hafif, orta düzeyde ve yoğun aktiviteler olarak gruplandırabiliriz. Yoğun aktivitelerden yüzmeyi, bisiklete binmeyi, tempolu yürüyüşü, koşuyu, orta düzeyde etkinliklerden asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmayı, işe gidip gelirken belli bir süre yürümeyi, bahçede motorsuz bir çim biçme makinesiyle çim biçmeyi, evde, bahçede çocuklarınızla hareketli oyunlar oynamanızı daha çok öneriyoruz.

Egzersiz, kendinizi daha genç hissetmenize yardımcı olur. Aerobik egzersizler, kalp hastalıklarını önleyerek, kan basıncınızı düşürerek ve stresinizi azaltıp, belleğinizi koruyarak yaşlılıkla mücadelede önemli bir adımı oluşturur.

Ayrıca, diyabetin ve kanserin önlenmesinde rol oynar. Ruhsal durumunuzu güçlendirip, enerji seviyenizi artırarak günün stresinden kurtulmanıza yardımcı olur. Romatizmal eklem hastalıklarını geciktirir, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir. Güçlü kemik ve kaslara sahip olarak yaşlanmaya karşı bedenen daha hazırlıklı olursunuz. Kabızlığı azaltmada, toksinleri atmada ve belleği güçlendirmede de egzersizin yararları büyüktür.


Ekleyen:Ali Durmaz
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Düzenli Fiziksel Etkinlikler ve Yaşam Üzerindeki Etkileri(5382)

Ramazanda Beslenme Önerileri(5369)

Malnütrisyon ( Kötü Beslenme )(5363)

ADÖLESAN Ergenlik Çağı Çocuklarda Beslenme(5362)

Dengeli Beslenme Hakkında Yazı(5362)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!