Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Sahne Korkusu
www.arsivbelge.com
Sahne Korkusu dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Sahne Korkusu başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Sahne Korkusu

İnsanoğlunun tarih öncesi savunma sistemlerinden birinin sahne korkusu olduğuna inanılır. Sahne korkusu normaldir. Sahne korkusu vücudunuzu hazırlamanız için sizi uyarma yoludur. Durumun sizin için önemi ne kadar artarsa, sahne korkunuz da o ölçüde artar.

Siz sahne korkusunu buna doğru bir tutumla yaklaşarak alt edebilirsiniz. Kendiniz, dinleyiciler ve konu hakkında hissetme tarzınız -aynı zamanda sunumunuza ne kadar iyi hazırlandığınız ve buna ne kadar çok çalıştığınız - podyuma doğru yürürken sizi direkt etkileyecektir. İyi bir tutum ve etkin bir hazırlık ile, felç ve  edici bir korkuyu pozitif 'bir kaygıya dönüştürebilirsiniz.
 
Bazen, sadece kaygılandığınızı kendinize itiraf etmeniz de bunun azalmasına yardım eder. Ayrıca, bir uzman olduğunuz için konuşma yaptığınızda unutmayın. Sizden konuşmanızı isteyenler sizin paylaşacak değerli bir şeyiniz olduğuna inanırlar. Ve dinleyiciler de değerli bilgiler sağlayacaklarına inanırlar.
 
Dolayısıyla sizin ilk göreviniz dinleyicilerin neyi bilmeye ihtiyaç duyduğunu bulmaktır, sonra hazırlanmalı ve mesajınızı açık ve güçlü biçimde sunmalısınız. Dinleyicinize kuvvetle ve tüm yüreğinizle adanmalısınız. Onlara ve ihtiyaçlarına odaklanmak, kendi benlik bilincinizi unutmanıza yardım edecektir.
 
sahne korkusunu yenmek için bazı ipuçları:
 
Malzemenizi iyi tanıyın. Uzman olun. o Sonra sunumunuza uygulama yaparak çalışın. Mümkün olduğu takdirde kendinizi videoya çekin o Dinleyicilerin tanıyabileceği isimleri kullanarak ya da atıflarda bulunarak bağlantı kurun. Mümkünse, konuşmadan önce dinleyiciler arasından en azından bir kişiyle arkadaşlık kurun. Konuştuğunuz müddetçe, dinleyiciler arasından belirli kişilere direkt göz teması kurun.
 
Her zaman konuşma yapacağınız yeri ve mevcut olduğu takdirde görsel işitsel teçhizatı önceden kontrol etmeye çalışın.
 
Dinleyicilerin karşısında kıyafetinizin uygun olduğuna dikkat edin. Daha az özensiz olmasındansa hafifçe abartılı olması daha iyidir.                               

Kendi stilinizi kullanın. Bir başaksını taklit etmeye çalışmayın.
 
Ve kesinlikle vazgeçilmez olan nihai bir unsur bulunur. Nefes almayı unutmayın. Sahne korkusunun fiziksel rahatsızlığı büyük ölçüde hava eksikliğinden kaynaklanır. Eğer gerekirse, podyuma -nefes al yazılı ufak bir işaret koyun.

Sahne Korkusu Nasıl Yenilir?

Sahnedeyken, sahne korkusunun belirtileri, özellikle üstlerine çok düştüğünüz zaman iyice artar. Sahne korkusunun belirtilerinin çok az bir bölümü dinleyici tarafından farkedilir. O da sandığınız kadar önemli değildir. Seyirci sizi anlayışla karşılayacaktır. Sahne korkusu kurtulmaya çalıştıkça artacaktır. En iyisi mi siz, konuşmaya olumlu ve girişken bir tutum takınarak başlayın. Sunuş yapmanız istendiği an “Gurur duyarım” diyerek karşılık verin. 
Korktuğunuz zaman korkunuzun varlığını kabul edin. Ona karşı koymaya çalışmayın. Farklı birşeyler yapın korkunuzun esiri olmayın. Mesela Akılcı Dürtü Kuramı’nı kullanabilirsiniz. Yani sahnede olabilecek en kötü şey nedir? Bu olduğu zaman sonuçlar neler olur? Bunlar gerçekten olabilir mi? Pekala korkunuz bu olabileceklere mani olabilecek mi? Hayır... O halde kokunun ecele faydası yoktur. Siz bunun üzerinde durmayın ve en güzel şekliyle sunuşunuza hazırlanın. 
- Konuşma yapılacak yere gelmeden önce, ses tonunuzu ayarlayın. 
- Eee ve Iıı. Seslerini kullanmamaya çalışın. 
- Unuttuğunuzu kabul edin. “Bu konu bir süre için hatırımdan çıktı” diyerek devam edin. “Ancak diğer nedenlere göz atabiliriz.” 
- Özetle son konuyu tekrarlayıp, ana düşünceyi vurgulayın, kişisel bir örnek verin. Bunlar nerede kaldığınızı size hatırlatmak için zaman kazandıracaktır.
- Sorular sorarak dikkati dağıtın. 
- Mümkün olduğu kadar göze çarptırmadan notlarınıza bakın. 
- Çok hızlı konuştuğunuzu fark ettiğinizde hızınızın denetimini sağlamak için bir süre durun. Sayfanızın kenarına “YAVAŞLA” gibi uyarıcılar kullanmayı deneyin. 
- Muhtemel size rahatsızlık verecek sıkıntılar, Nefes darlığı, Aşırı terleme, Ağız kuruluğu, Kalp çarpıntısı, Sesin çatallanması olacaktır. Önceden sunuş yapılacak yerin kontrolü ve bir bardak su sizi rahatlatacaktır. 


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Zenofobi ve Zenofobinin Nedenleri(5354)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!