Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Çifte Minareli Medrese (Hatuniye Medresesi)
www.arsivbelge.com
Çifte Minareli Medrese (Hatuniye Medresesi) dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Çifte Minareli Medrese (Hatuniye Medresesi) başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Çifte Minareli Medrese ( Hatuniye Medresesi )

Erzurum'da yer alıp, Selçuklular dönemine ait bir tarihi eserdir. Günümüzde Erzurumun sembolü haline gelmiştir. Her yıl birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir. Çifte Minareli Medrese’nin kitabesi olmadığından ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi yoktur fakat 13. yüzyılın sonlarına doğru yapılmış olabileceği düşünülmektedir. Selçuklu sultanlarından Alaaddin Keykubad’ın kızı olan Hundi Hatun ya da İlhanlı Hanedanı’ndan Padişah Hatun’un emriyle yaptırıldığı düşünüldüğünden Hatuniye Medresi de denir. Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi’nin karşısında yer alır.

Erzurum’un sembolü durumundaki Çifte Minareli Medrese, Anadolu’nun en büyük dört eyvanlı, açık avlulu medresesidir. Çifte minarelerinin uzunluğu 26 metre olup, renkli çinilerle süslüdür. 37 adet odası ve bir camisi vardır. Kuzeyinde yer alan taçkapı eşsiz güzelliği ile dikkat çekmektedir. Tahrip olmuş görüntüsüyle 16 oluklu ve firuze çini kakmalı tuğladan yapılmış olan minarelerin kürsüleri de ayrı güzelliktedir. Silindir şeklindeki minareler taç kapının iki yanından yükselir. Minareler çinilerle süslenmiş olup, ’’Allah’’, ’’Muhammed’’ ile ’’ilk dört büyük halife’’nin adları işlenmiştir. Taç kapının sağ ve sol taraflarında dört tane kabartma yer alır. Sağ tarafındaki kabartma çift başlı kartal panosudur. Çifte Minareli Medrese’nin ilk öne çıkan özelliği geometrik süslemeleridir. Avludaki sütun gövdeler, öğrenci odalarının kapı silmeleri ve eyvanların ön cepheleri bu geometrik süslemelerle süslüdür. Taç kapı, avlu sütunlarını birbirine bağlayan kemerlerin yüzey kısımları ile kümbetin iç tarafları da bitkisel süslemeler ile süslüdür. Ön tarafın dış cephesindeki tamamlanmış hayat ağacı ve kartal motiflerinin Orta Asya Türk inanışındaki güç ve ölümsüzlüğü anlattığı düşünülür. Taç kapıdan girildiğinde avlu görülür. Çifte Minareli Medrese’nin zemin katında on dokuz, birinci katında on sekiz oda yer alır. Medresenin ikinci katı dört eyvan arasında, dört bağımsız gurup biçimindedir. Odalar ise dikdörtgen şeklindedir.

Medrese, Ruslar’ın Erzurum’u işgali sırasında tahribata uğramıştır ve değerli parçalar sökülmüştür. Osmanlı Sultanı IV. Murat tarafından tamir edildikten sonra depremler ve diğer doğal şartlar sebebiyle tekrar tahrip olmuştur. Kapsamlı restorasyon çalışmaları ile onarılmaya çalışılmaktadır.

Çifte Minareli Medrese, mimarisi ve eşsiz tarihi güzelliği ile Erzurum’un en çok dikkat çeken yapılarından biridir. Adeta ilin sembolü olan eşsiz güzellikteki yapı, Erzurum’da mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerdendir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
İnce Minareli Medrese(5383)

Osmanlı Medrese Dersleri - Nahiv ve İzhar Hakkında(5371)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!