Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Şanzıman ve Çalışma Prensibi
www.arsivbelge.com
Şanzıman ve Çalışma Prensibi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Şanzıman ve Çalışma Prensibi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Şanzıman Hakkında Bilgi ve Çalışma Prensibi

Şanzıman motordan, baskı balata yolu ile aldığı hareketi istenilen tork değerinde, şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır. Kavrama yolu olarak da bilinen baskı balata yolu vasıtasıyla aldığı hareketi şafta ve diferansiyele aktaran şanzıman, aracın hareket edebilmesi için gerekli olan “tork” değerinin iletilmesini sağlar. Ana mil, grup mili, dişli sistemleri, giriş mili ya da diğer adı ile “priz”, kayıcı mil, vites çatalı ve sekromen sistemleri olarak tanımlanan şanzıman elemanları, motorun içten yanma prensibi ile ürettiği enerjinin aktarılarak harekete dönüştürülmesinde görev alır. Şanzıman elemanları motor tarafından üretilen momenti tekerleklere aktarılarak aracın durağan halden hareketli hale geçmesini sağlar. Şanzıman elemanlarının üstlendiği görevlerden bir diğeri de, araç sabit konumda dahi olsa motorun çalışır halde kalmasıdır. Motorun her çalıştırılmasında motor parçaları yüksek seviyeli sürtünmeye maruz kaldığından, şanzıman araç motorunun korunmasını da sağlar. Yakıt tasarrufu açısından da yarar sağlayan şanzıman, böylece kısa süreli duraksamalarda araç motorunun sürekli açılıp kapanmasını önler. Şanzıman aracın yol ve çevre şartlarına göre en ideal hızda seyretmesini sağlayan elemanları sayesinde uygun torkun yani momentin sabit kalmasını da sağlar. Şanzıman elemanlarının görevleri arasında aracın hızlanmasını sağlamak da yer alır. Yol şartlarına göre aracın uygun viteste seyretmesine imkan tanıyan şanzıman böylece yakıttan tasarruf edilmesine yardımcı olur.

Debriyajlı ya da diğer adı ile düz şanzımanlı araçların vitesleri manuel iken, tork konvektörlü araçlarda vites geçişleri otomatik olarak yapılır. Tork konvektörlü şanzıman sistemleri sayesinde sürücü seyir esnasında vites değiştirmeden de aracı verimli şekilde kullanabilir. Düz şanzımanlı araçlarda ise vites kutusunun verimli şekilde kullanılabilmesi ve şanzıman parçalarının daha az yıpranması için dişli yağı kullanılmaktadır. Aracın teknik donanımına göre farklılık gösteren dişli yağının muhakkak araç üreticisinin tavsiye ettiği numarada kullanılması gerekir. Ayrıca vites kutusunun çıkış bölümünde yer alan kilometre teli de aracın kat ettiği mesafenin sürücü tarafından öğrenilmesini sağlamaktadır. Yeni nesil araçlarda kilometre bilgisi ABS sistemi tarafından da okunmaktadır.

Şanzımanın Bakımı

Vites kutusunun içerisinde yan tapa seviyesinde dişli yağı bulunmalıdır. Yağ numarası araçların teknik özelliklerine göre farklılık arz eder; kullanma klavuzu tavsiyesine uyulmalıdır. Araçlarda vites kutusu çıkışına irtibatlı olan kilometre teli ile kilometre göstergesine kumanda edilir.Bazı yeni model araçlarda kilometre bilgisi ABS sisteminden okunur. Belirli sürelerde vites kutusunun ön ve arka kısımlarında yağ kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yağ kaçağı varsa araç servise götürülmelidir.

Şanzımanın Ana Elemanları

  • Giriş mili(Priz direkt)
  • Ana mil
  • Grup mili
  • Dişli grupları
  • Geri vites dişlisi (Boş dişli)
  • Kayıcı mil
  • Sekromencler(her vites dişlisi için)
  • Vites çatalı (Her vites dişlisi için)

Şanzıman otomobiller kadar motosikletlerde de bulunan bir sistemdir. Otomobillerde debriyaj ayak, vites kutusu ile el ile kumanda edilirken motosikletlerde tam tersi olarak debriyaj el, vites kutusu ise ayak ile kontrol edilir. Motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek sürücüye vites değiştirme yani yol koşullarına göre ideal momentin üretilmesi imkanını sağlayan şanzıman elemanları, döner haldeki motor parçalarının hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletir. Motorlu taşıtlardaki kavramalar “krank mili” ekseninde yer alan vites kutusuna bağlanır ve böylece sürücü vites kutusu yardımı ile aracın torkunu yönetebilir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Bilimsel Çalışma Yöntemi Basamakları ve Bilimsel Çalışma Örneği(5386)

Çalışma Hayatında Kadın(5382)

Verimli ve Etkili Ders Çalışma Teknikleri(5380)

2. Sınıf Matematik Çalışma Sayfası(5379)

1. Sınıf Matematik Çalışma Kağıtları(5373)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Toplam Yorum Sayısı: 1

Önceki Yorumları Göster!

Son 5 Yorum Aşağıda Listelendi!

Ziyaretçi - 28.05.2014, 01:16
 

güzel çalışma, teşekkürler


Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!