Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Aerodinamik ve Uçuş Teorisi
www.arsivbelge.com
Aerodinamik ve Uçuş Teorisi dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Aerodinamik ve Uçuş Teorisi başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Aerodinamik ve Uçuş Teorisi

AERODİNAMİK: Hava içerisinde seyreden cisimlerin havaya, havanında cisimlere olan etkisine aerodinamik denir.
UÇUŞ : Uçakların muayyen bir uçuş açısıyla yani rüzgar içine kanatların havayı yararak hava içerisinde tutunabilecek bir kaldırıcı kuvvet meydana getirerek ileri doğru hareket etmesi olayıdır.
UÇUŞ PRENSİBİ : Uçağın nasıl uçtuğu prensibini anlatır. Hava içerisinde uçan ister kanatlı ister kanatsız olsun her cisim uçuş teorisine göre uçmaktadır. Nasıl uçtuğu konusunu ilerleyen konu başlıkları altında inceleyeceğiz.
UÇUŞ TEORİSİ : Uçuş olaylarını ve uçuşta uçağa tesir eden kuvvetleri earodinamik bir gözle inceleyen bir bilimdir. Uçuş olaylarını ve yani ağrlık merkezini ayarlayıp imal safhasında kanat sağa yatıyor, sola kurşun koyalım yada uçuşta sola trim ayarı yapalım, uçuş esnasında uçağın hangi pozisyonunda ne kumanda vereceğimizi %100 bildiğimiz zaman uçuş teorisi bizlere neyi sağlar.
  • En başta kendimize güveni, bunun paralelinde uçağa hakimiyeti sağlar.
  • Yapılacak her hareketin en iyi şekilde yapılmasını sağlar.
  • Uçağın anormal bir duruma girmemesini, eğer girdi ise panik yapmadan, çünkü nerde ne kumanda vereceğimizi bildiğimiz için emniyetli bir şekilde düzeltmemizi, düzgün bir şekilde uçuş yapmamızı sağlar.
ATMOSFER: Arzın etrafını saran hava kütlesidir. Atmosferin kalınlığı yaklaşık 900 Km kadardır. 
HAVA: Uçuş olaylarını iyice anlayabilmek için evvela havayı anlamamız gerekiyor. Hava kendi özelliğine göre bir gazdır. Gazın ağırlığı, ısısı, basıncı ve yoğunluğu vardır. Hava aynı zamanda akışkandır ve suya göre 800 defa hafif olan bir cisimdir.
Uçuş esnasında uçağa etki eden Kaldırma (Lift), yer çekimi (gravity), ileri çekici kuvvet (thrust) ve geri sürükleyici kuvvet (drag) olmak üzere dört ana kuvvet vardır.
UÇUŞA ETKİ EDEN KUVVETLER
Kaldırma kuvveti kanatların altından ve üstünden geçen akım vasıtasıyla oluşur. Kanadın şekli aerodinamik yapıyla yakından ilgilidir. Yerçekimi kaldırma kuvvetinin aksi istikametle meydana gelen kuvvettir. İleri sürükleyici kuvvet motor ve pervanenin meydana getirdiği kuvvet olup, uçağın ileri gitmesini sağlayan kuvvettir. İleri sürükleyici gücün gerisinde ise meydana gelen hava akımlarıyla değişiklikler gösteren ve uçağın ileri hareketini çeşitli sebeplerle az veya çok etkileyen bir kuvvet oluşur ki bu kuvvete geri sürükleyici kuvvet denir.

  a)Yerçekimi (Gravity): Yerçekimi nedeniyle uçağı aşağı doğru çeken kuvvettir. Uçak hhavadan ağır olduğundan havada tutunabilmesi için bu ağırlığı yenecek kuvvete sahip olması gerekir. 

b)Kaldırma Kuvveti (Lift): Toplam ağırlığı yenmek veya dengelemek için gerekli olan bir kkuvvettir. Ağırlığın aksine uçağı yukarı çekerek havada tutar. Kaldırıcı kuvvet muçağın ileri doğru hhareket etmesi sonucu kanatların alt ve üst yüzeyleri arasında basınç farkından doğmaktadır. Kkaldırıcı kuvvet kanadın üzerinde meydana gelir. (Bernoulli prensibi)

KALDIRMA KUVVETİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
A) Kanat kesitinin şekli, genişliği ve uzunluğu
B) Hava Akımının sürati ( Nisbi Rüzgar )
C) Hücum açısı
Sabit bir hücum açısında, hava akımının sürati artırılacak olursa kaldırıcı kuvvette artar. Hava akımı sabit iken hücum açısı artırılır ise kaldırıcı kuvvet bir noktaya kadar artar sonra stoll olur. Bu durumda geri sürükleyici kuvvet ve yer çekimi nedeniyle havada tutunma mümkün olmaz.
Kaldırma kuvvetinin özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
* Kaldırma kuvveti nisbi rüzgara diktir.
Kaldırma kuvveti hücum açısı ile artar.
* Kaldırma kuvveti hücum açısının stoll durumu ile birdenbire azalır.

c) İleri Çekici Kuvvet (Thrust): Kaldırma kuvvetinin doğabilmesi için uçağın tümü ile ileri doğru hareket etmesi gerekir. Bunu sağlayan kuvvete ileri çekici kuvvet denir. Uçakta bu kuvvet motor gücüyle sağlanır.
d) Geri Sürükleyici Kuvvet (Drag): Nisbi rüzgara paralel ve aynı yönde hareket eden bir kuvvettir. Kesit hava içinde hareket ederken nasıl bir kaldırma kuvveti meydana geliyorsa ve bu kaldırma kuvveti kesitin hücum açısı ile değişiyor ise ki bu kanadın dayanıklılığını (mukavemetini) gösterir. İşte buna geri sürükleme kuvveti denir.
Sürükleme kuvvetinin özellikleri aşağıdaki şekilde özetlenebilir;
  • Nisbi rüzgara paralel ve aynı yöndedir.
  • Hücum açısı ile artar.
  • Hücum açısının stoll durumunda birdenbire artar.

  

Düzgün bir tüp içinden belli zamanda bir hava akımı geçirecek olursak bu havanın bütün noktalarda aynı olduğunu görürüz. Tüpü bir noktadan inceltecek olursak dar ve geniş kısımlarında havanın aynı süratle akması için daralan yerden geçen havanın süratini arttırması gerekecektir. Sıkışmış hava da hızlı aktığı için basınç düşmesinden dolayı suyu yukarı doğru emecektir.

 

KALDIRMA KUVVETİNİN DOĞUŞU
Aerodinamik kesitin hücum kenarına çarpan nispi rüzgar ikiye ayrılır. Bir kısmı yukardan akar (yukarı akış) bir kısmı da aşağıdan akarak aynı anda firar kenarında birleşerek kanadı terk eder. Kanat kesitinin üst kısmı altından daha uzun olduğu için kanadın altından ve üstünden geçen hava akımlarının hızı farklı olmaktadır. (özellikle yarım damla ve altı oyuk profillerde) Bu geçiş esnasında üstteki hava filelerinin alttakine yetişebilmesi için daha hızlı hareket etmesi gerekmektedir. Bernolli teorisine göre de süratin arttığı yerde basınç azalır. Bu basınç düşmesiyle kanatta kaldırma kuvveti doğmuş olur.
Genel olarak kaldırma kuvvetinin 1/3 kesitin alt tarafından havanın çarpması ile 2/3 üst kenarında basıncın azalması ile olur.

  KANAT : Hava içerisinde hareket ederken bir aksi tesir meydana getirecek şekilde dizayn edilmiş olan aerodinamik satıhlardır.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Uçaklar Hakkında Bilgi: Uçma Prensipleri(5371)

Oyun Teorisi Hakkında(5370)

Uçak Hakkında(5364)

Quadcopter ( Quadrotor ) Hakkında(5361)

Aerodinamik ve Temel İlkeleri(5349)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!