Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Kulağın Bölümleri ve işitme
www.arsivbelge.com
Kulağın Bölümleri ve işitme dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Kulağın Bölümleri ve işitme başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Kulağın Bölümleri ve işitme Hakkında

Kulak, işitme organımızdır. Kulak dış  orta ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur.

DIŞ KULAK:Kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşmuştur. Kulak kepçesi, seslerin toplanarak kulak yoluna iletilmesini sağlar. Kulak yolundaki salgı bezlerinin salgısı, kulak yolunu nemli tutmaktadır.Kulak yolundaki kıllar da dışarıdan gelen toz zerreciklerini tutar.

ORTA KULAK:Dış kulak ile orta kulak arasında kulak zarı, orta kulak ile iç kulak arasında oval pencere vardır. Böylece orta kulak iki tarafdan zar ile kapatılmıştır. Orta kulak östaki borusu ile yutağa açılır. Sesin şiddetliği olduğu ortamda ağız açılarak kulak zarına gelen basınç östaki borusundan gelen basınç ile dengelenir, kulak zarının patlaması engellenir. Orta kulakta çekiç, örs ve üzengi kemikleri bulunur. Kulak zarını titreten ses dalgaları sırayla çekiç, örs ve üzengi kemiklerinden geçerek oval pencereye iletilir.

kulak

İÇ KULAK:Orta kulak iç kulağa oval pencere ile bağlanır.Oval pencere ile iç kulağın birleştiği yerde tulumcuk bulunur.Buraya üç yarım daire kanalı bağlanmıştır. Bu kanalların içi endolenf sıvısı ile doludur. İç kulakta işitme ile ilgili kısım salyangoz (kohlea) adını alır. Bu yapıyı incelersek tepe noktada birleşen, birbirinden ince zarlarla ayrılan üç kanal görülür. Bunlardan üstteki kanal oval pencereye bağlı olan vestibular kanaldır. Alttaki kanal ise yuvarlak pencereye bağlı olan timpanik kanaldır.Her ikisinin içinde perilenf sıvısı bulunur. Ortadaki kohlear kanalda ise endolenf  sıvısı vardır.

Vestibular ve timpanik kanal taban zarı ile ayrılmıştır. Taban zarı üzerinde ses titreşimlerine duyarlı almaçları içeren Corti organı yerleşmiştir. Alttan taban zarına bağlı olan almaç hücrelerinin üst kısımlarında ince tüyler bulunur. Bu tüyler örtücü zar içine gömülüdür. Corti organı da beyne giden işitme sinirleri ile bağlantılıdır.

İşitmenin olabilmesi için kulak kepçesi tarafından toplanan ses dalgalarının kulak yolunu geçerek, kulak zarını titreştirmesi gerekir. Kulak zarında oluşan titreşimler orta kulakdan sırayla çekiç, örs ve üzengi kemiklerinden yükseltilerek oval pencereye aktarılır. Bu titreşimler vestibular ve timpanik kanaldaki perilenfte bir basınç yaratır. Bu basınç sırayla perilenfi, taban zarını ve almaçları hareketlendirir. Bu hareket ince tüylerin örtücü zara sürtünmesini ve almaçlarda uyartı oluşmasına neden olur. Corti organındaki bu değişiklikler işitme sinirlerinde impuls oluşturur. İmpulslar beyine iletilerek işitme sağlanır.

NOT: İnsan kulağı saniyede 20-20.000 titreşim yapan sesleri algılayabilir. Köpek ve yarasalar daha yüksek frekanslı sesleri ayırt edebilir. Kurbağalar da 50-10.000 frekanslı sesleri duyabilir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Hücrenin Bölümleri(5370)

Caminin Bölümleri(5365)

Timpanoplasti ameliyatı hakkında(5356)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!