Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Koordinasyon ve İşletmelerde Koordinasyon
www.arsivbelge.com
Koordinasyon ve İşletmelerde Koordinasyon dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Koordinasyon ve İşletmelerde Koordinasyon başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Koordinasyon Kavramı

Sözcük anlamıyla eşgüdüm demek olan koordinasyon, bir organizasyondaki madde ve insan kaynaklarının, bilgi ve becerilerin birleştirilmesi ve bu yolla işletme amaçlarının gerçekleştirilmesi için yapılan faaliyetleri içine alır. Faaliyetler ve faaliyet grupları ile amaçlar ve araçlar arasında uyum sağlama çabasıdır.

Koordinasyon, iş bölümü ile ayrılmış kişiler ve fonksiyonlar arasında uyumlu bir bağlantı kurar. Koordinasyon sayesinde bir faaliyete katılan bireyler birbirinden haberdar olur.

Örneğin “UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan Divriği Ulu Cami’nin uzun yıllar sürüncemede kalan restorasyonu konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sivas Valiliği ve Cumhuriyet Üniversitesi arasında 3′lü koordinasyon oluşturuldu.” haberinden üç kuruluşun ortak bir faaliyet yürütmek, bu faaliyet sürecinde sürekli birbirleriyle iletişim halinde olmak ve görev paylaşımında bulunmak üzere bir araya geldiklerini anlıyoruz.

Diyelim ki Doğu Anadolu’nun bir kasaba lisesindeki öğrencilerin ÖSS’ye biraz daha iyi hazırlanabilmeleri için, istanbul’dan bazı lise öğrencileri ellerindeki test kitaplarını onlara göndermeye karar verdi. Sonra bu yardım kampanyasını istanbul’daki tüm liselere yayma düşüncesi ortaya çıktı. Bunun için her liseden en az bir öğrenci bulmak gerekiyordu ve bu da gerçekleştirildi, işte bu kampanyanın istenilen biçimde, etkide ve hızla başarılması, bu liselerdeki öğrenciler arasında kurulacak koordinasyonla sağlanabilir ancak.

Konumuzu ilgilendiren işletmeler açısından koordinasyona gelince; küçük işletmelerde, yöneticiler işletme ve yönetim fonksiyonlarının yürütülmesini büyük ölçüde kendileri üstlendiği için koordinasyon sağlamak daha kolaydır. Koordinasyon yetersizliğinin kuruluş içinde çatışmalara yol açabileceği, amaçlara ulaşmayı geciktirebileceği, para, işgücü, enerji ve zaman kaybına yol açabileceği göz önüne alındığında koordinasyon kolaylığı, küçük işletmelerin önemli avantajlarındandır.

Bir yönetici şu konularda etkin koordinasyon sağlamalıdır:

■ işletmenin maddi kaynakları arasında

■ işler ile maddi unsurlar arasında

■ işler arasında

■ İşler ile iş görenler arasında

■ Personelin kendi içinde

■ işletme faaliyetleri ile dış çevre arasında

■ işletmenin amaçları ile işler ve faaliyetler arasında

Koordinasyon hem işlem hem de kapsam yönünden uygulanabilir, işlem açısından koordinasyon, organizasyonun ayrıntılı olarak kurulması, organizasyon üyelerinin ilişkilerinin ve davranışlarının genel olarak tanımlamasıdır. Bu koordinasyon, yetkinin sınırlarını çizer ve organizasyonun her üyesinin yetkisini ve faaliyet alanını belirler. Kapsamını yönünden koordinasyon ise, organizasyon faaliyetlerinin içeriği açısından düşünülür.

İşletmelerde Koordinasyon

 Koordinasyon: Çalışanların gücünü birleştirmek ve zaman bakımından ayarlamak demektir. Koordinasyon sayesinde ortak amaca varmak için etkinlikler birbirini izleyecek biçimde sıralanır ve bütünleşir. Örneğin daha önceki lokanta örneğimizde önce işe mutfak temizliği ile başlanır. Sonra sıra zeytinyağlıların hazırlanmasına gelir. Sıcak yemekler pişirilir. Servis saatinde de servise geçilir. Böylece işler birbirini izleyerek koordinasyon sağlanmış olur.

Koordinasyonda başarı, personelin birbiriyle ve kendi istekleriyle işbirliği yapmaları sonucu sağlanır. Koordinasyon, faaliyetlerin yürütülmesi sırasında yapılır ve diğer yönetim fonksiyonlarının hepsine yardımcı olur.

Sevk ve idarede başarı yöneticinin yeterliliğine bağlıdır. Çalışana verilen emirlerin anlaşılır olması gerekir. Personelin yapacağı işler netlikle bildirilmelidir.

İşletmelerde etkili sevk ve idare fonksiyonunu yerine getirmek için çeşitli şartların gerçekleşmesi gerekir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

· Yönetici, davranış ve kişiliği ile iyi örnek olmalı, güven vermelidir.

Çalışanları iyi tanımalı, başarı düzeyleri hakkında sağlıklı kanıya varmış olmalıdır.

Çalışanların küçük yanlışlıkları hoşgörü ile karşılanmalı, onlara yol gösterilmelidir. Örneğin, bir lokantada servis şefi müşterilere yemeklerin zamanında sunulması için garsonları izleyip onları yönlendirir.


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
işletmelerde yer alan dosyalama sistemleri(5374)

İşletmelerde Bilgi Yönetimi(5373)

İşletmelerde Performans Kavramı(5372)

STOK YÖNETİMİNE GİRİŞ(5361)

İdari İşler ve Koordinasyon(5361)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!