Araştırma ve ödevleriniz için her türlü kaynağı ve dokümanı En Geniş Araştırma ve Ödev Sitesi: www.arsivbelge.com ile bulabilir ve İsterseniz siz de kendi belge ve çalışmalarınızı gönderebilirsiniz!
Her türlü ödev ve dokümanı
www.arsivbelge.com ile kolayca bulabilirsiniz!

Araştırmalarınız için Arama Yapın:


Araştırmalarınız için Arama Yapın:

  
                    

Nadas Nedir - Nadas Toprak İşlemleri
www.arsivbelge.com
Nadas Nedir - Nadas Toprak İşlemleri dokümanıyla ilgili bilgi için yazıyı inceleyebilirsiniz. Binlerce kaynak ve araştırmanın yer aldığı www.arsivbelge.com sitemizden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Nadas Nedir - Nadas Toprak İşlemleri başlıklı doküman hakkında bilgi yazının devamında...
Ödev ve Araştırmalarınız için binlerce dokümanı www.arsivbelge.com sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Nadas Nedir?

Sürüldükten sonra bir, ya da birkaç yıl dinlendirilen tarla.Tarlanın otlarıyle birlikte alt üst olan toprağı, bu süre içinde daha verimli bir durum alır, topraktaki besleyici maddeler artar. Böyle top raklar için ‘‘nadasa bırakılmış tarla’ denir. Nadas kelimesinin bir karşılığı da dilimizde herk dir. Bu kelime Anadolu’da çok yaygındır. Nallıhan çevresinde şöyle bir söz söylenir ‘Ya herk et, ya da terk et.’’ Kuzey Anadolu’da da ‘mısır ve darı herkinde ekin ekeceğim’ denir. Tarıma ileri gitmiş, gübre kullanmaya çok yer vermiş ülkelerde nadasın değeri azarmıştır. Toprağın verimsiz olduğu ya da sulama imkanlarının yeter siz olduğu tarım alanlarında toprağın bir yıl veya daha fazla boş bırakılması süretiyle yapılan tarım.

TAHIL - NADAS SİSTEMİNDE NADAS TOPRAK İŞLEMLERİ NADAS NEDİR?

Nadas, bir yıl içersinde yağış miktarı ve dağılımının her yıl ekonomik urun almaya elverişli olmadığı bölgelerde toprakta su biriktirmek amacıyla tarlanın bir yıl boş bırakıl­masıdır. Bitki yetiştirmeden geçen nadas yılında toprakta biriktirilen su ertesi yılkîürün yetiştirilmesinde kul­lanılmaktadır. Türkiye'de nadas uygulanan alanlarda yıllık ortalama ya­ğış 400 mm' nin altındadır.
Nadastan beklenen faydaların (su, azot, yabancı ot kontrolü, tohum yatağı hazırlığı vs.) elde edilebilmesi için nadas toprak işlemelerinin usulüne uygun olarak yapılması gerekir. işte konumuzu bunlar teşkil edecek. İlk nadas işlemesine ne zaman, hangi aletle, kaç santimetre derinlik­te yapalım? Yaz işlemeleri nasıl olacak? gibi.

TAHIL NADAS SİSTEMİ

Tahıl-nadas sistemi sulama yapılmayan alanlarda ve yıllık yağışın 400 mm' nin altında olan yörelerde uygulanır. Bu yörelerde yağış her yıl
ürün almaya yetmemekte ve ayrıca yıldan yıla da azalıp çoğalmaktadır. Bu nedenlerle sulanmayan alanlarda kârlı bir şekilde üst üste buğday ve
ama tarımı uanılamamaHaHır
Nadas döneminde anız bozma ve yaz toprak işlemeleriyle hem to­hum yatağı hazırlanmakta, hem de toprakta nem biriktirilerek ertesi yıl bit­ki tarafından kullanılmaktadır.
Nadas- tahıl sisteminde ekim işleri Eylül ayında başlar ve Ekim ayında tamamlanır. Hasat ise genellikle Temmuz ayında yapılır. Hasat sonrası, tarla sonbahar ve kış süresinde işlenmez. Erken ilkbaharda top­rak tava gelince anız bozulur. Yaz süresince toprak yüzlek olarak işlenir. Eylül ayında tekrar ekim başlar.

NADAS TOPRAK İŞLEMLERİ Ne Zaman Anız Bozulur?
Anız bozma zamanı, Orta Anadolu'da genellikle Mart sonu veya Nisan başıdır. Toprak tava gelir gelmez 18-2Ç santimetreyle istikamette pullukla işlenir.

Erken ve Geç Sürüm
İlk sürümün erken yapılması halinde toprak yaş olduğundan toprakta sıkışma ve daha sonra da sert kesek oluşur.

İlk sürümün geç yapılması halinde ise toprak yaş olduğundan toprakta sıkışma meydana gelir. Ayrıca yabancı otlar da toprak suyunu kullanmış olurlar. Zamanında (toprak tavda iken) yapılan sürüm ile yabancı otlar kontrol edilir, toprakta nem birikir ve toprağın yapısı korunur.

İkileme
İkileme tabir edilen ilk yaz toprak işlemesi, anızı bozulmuş tarlalarda yağışın azaldığı ve otlanmanın başladığı derede yapılır. Bu dönem Orta Anadolu'da Haziran başıdır.
Tarla kazayağı ve tırmık takımıyla anız bozma istikametine dik olarak 8-10 cm derinlikte işlenir. Bu şekilde toprağın üst 8-10 cm kısmı ku­rutulur. Bu kuru tabaka topraktan suyun buharlaşma ile kaybı azaltır. Ay­nı zamanda gelişen yabancı otlar da yok edilmiş olur.

Üçleme
İkileme yapılmış tarla otlandığı zaman veya kaymak bağladığı zaman kazayağı tırmık takımıyla 6-8 cm derinlikte sürüm yapılır. Üçleme Orta Anadolu'da genellikle Temmuz sonu ile Ağustos başında yapılır.
Bütün bu işlemlerden sonra ekim öncesi tarlada ot varsa 5-6 cm derinlikte tekrar işlenerek tarla ekime hazır hale getirilir.

Kaynak: bahcesel.net


Ekleyen:Ümit SERT
Kaynak:(Alıntıdır)
Aradığınız Dokümanı Bulamadıysanız, Farklı Araştırmalar Yapmak İstiyorsanız Site İçi Arama Yapabilirsiniz!

Ödev ve Araştırmalarınız için www.arsivbelge.com Sitesinde Kaynak Arayın:

Ödev ve Araştırmalarınız için Arama Yapın:
     Benzer Dokümanları İnceleyin
Osmanlıda Toprak Yönetimi(5442)

Osmanlı Devletinde Toprak Sistemi(5387)

Toprak Bilgisi Ders Notları(5372)

Toprağın Fiziksel özellikleri(5369)

Selçuklularda Ordu - Toprak ve Devlet Yönetimi(5366)

          Tanıtım Yazıları
      
Türkçe İtalyanca ve Almanca Cümle Çevirisi İçin Birimçevir Sitesi

Esenyurt, Beylikdüzü ve Kartal Bölgelerinde Satılık Daire İlanları

Belge Çevirisi

Siz de Tanıtım Yazısı Yayınlamak İçin Tıklayın

Diğer Dökümanlarımızı görmek için: www.arsivbelge.com tıklayın.          

Siz de Yorum Yapmak İstiyorsanız Sayfanın Altındaki Formu Kullanarak Yorum Yazabilirsiniz!

Yorum Yaz          
Öncelikle Yandaki İşlemin Sonucunu Yazın: İşlemin Sonucunu Kutucuğa Yazınız!
Ad Soyad:
          
Yorumunuz site yönetimi tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır!